Un băiat are grave probleme cu vederea din cauza unui breloc cu laser. ANPC intervine

Dată publicare: 31-07-2019 18:35
Dată actualizare: 31-07-2019 21:16


Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a intrat în alertă după ce un băiat din București care şi-a îndreptat un breloc cu laser direct spre ochi are grave probleme de vedere.

Inspectorii ANPC controlează acum mai multe magazine şi pieţe din Bucureşti şi Ilfov, însă verificările se vor extinde la nivel naţional. Există susiciunea că multe dintre jucăriile cu laser comercializate pe piaţa din România sunt extrem de periculoase. Medicii au sesizat Ministerul Sănătăţii şi au cerut scoaterea acestor obiecte de la vânzare.

La prima vedere par simple jucării, însă în realitate aceste "jucării cu luminiţe", cum le percep copiii, sunt extrem de periculoase. Sunt ieftine şi se găsesc uşor la tarabe. Costă între 10 şi 45 de lei cele cu o lumină extrem de puternică.

Fiecare breloc are o etichetă pe care scrie puterea laserului, care în mod normal ar trebui să fie mult mai mică de 5 milivati. Chiar şi aşa afectează ochiul. În realitate, unele verificate de specialişti au o putere de 10 ori mai mare decât cea de pe etichetă.

Un astfel de pointer, cum îl numesc specialiştii, a folosit şi un băiat de 10 ani care s-a prezentat la urgenţe . El şi-a proiectat brelocul cu laser direct în ochi. În doar câteva secunde privirea pustiului a fost grav afectată.

Monica Pop, doctor specialist oftalmolog: "Avea o problemă importantă, o scădere de vedere la ochiul drept, la stâng mai puţin pentru ca şi-a proiectat un laser în ochi, acest laser face arsuri retiniene grave, nu ar trebui să existe aşa ceva. Laserul şi uitatul în soare sunt pericole grave, se produc arsuri ireversibile uneori".

Acest caz a alertat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor care a demarat o serie de controale în mai multe magazine şi pieţe din Bucureşti şi Ilfov. Verificările vor fi extinse la nivelul întregii ţări.

Grav este ca un astfel de laser ne poate afecta vederea chiar dacă nu e îndreptat direct spre ochi, e suficient să-l proiectăm pe orice obiect şi acesta să-l reflecte.

Reprezentanţii ANPC au anunţat că la finalul anchetei vor stabili dacă vor anunţa prin Sistemul European de Alertă Rapidă ce produse periculoase au descoperit.


VIDEO PROTVPLUS.RO