Mircea Geoană, numit adjunctul șefului NATO, Jens Stoltenberg. ”Sunt mândru”

×
Codul embed a fost copiat

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că l-a numit pe Mircea Geoană ca adjunct al său, în locul lui Rose Gottemoeller, din SUA.

UPDATE 19.00 Premierul Viorica Dăncilă l-a felicitat, miercuri, pe Mircea Geoană pentru numirea în funcţia de secretar general adjunct al NATO, precizând că acesta are o "vastă" experienţă politică şi diplomatică şi este un promotor al legăturii transatlanice.

"Felicitări domnului Mircea Geoană pentru numirea în funcţia de secretar general adjunct al NATO! Ne bucurăm să fim reprezentaţi în cadrul Alianţei de un român cu vastă experienţă politică şi diplomatică, promotor al legăturii transatlantice şi al integrării euro-atlantice a României. Mult succes, Mircea Geoană!", a scris Dăncilă, pe Facebook.

UPDATE 16:00 "Sunt mândru să fiu desemnat de către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul secretar general adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie-cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importanţei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională transpartinice de care s-a bucurat candidatura mea", a scris Geoană, pe Facebook.
 

Sunt încântat să anunț numirea lui Mircea Geoană în funcția de Secretar General Adjunct. Este un susținător ferm al legăturii trans-atlantice și va aduce cu el lunga experiență pe care o are ca om de stat și diplomat. Este primul român care deține o funcție de top.

Citește și
Mircea Geoana la comisia de ancheta privind alegerile din 2009
Ce spune Viorica Dăncilă despre revenirea lui Mircea Geoană în PSD
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Îi sunt recunoscător lui Rose Gottemoeller. Abilitățile ei diplomatice și expertiza în politica de securitate internațională au fost de neprețuit pentru Alianță, în procesul NATO de a se adapta unui mediu de securitate tot mai imprevizibil”, este anunțul lui Jens Stoltenberg.

 

Portret Mircea Geoană

 

Politicianul şi diplomatul Mircea-Dan Geoană s-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1958, conform site-ului senat.ro.

A absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. În perioada 1983-1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti. În 1987, s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

A intrat în corpul diplomatic în 1990, fiind repartizat ca referent în relaţia României cu Franţa. Un an an mai târziu, a fost numit director al Departamentului de Afaceri Europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În 1992, a absolvit un curs de perfecţionare la prestigioasa "L'Ecole Nationale d'Administration de Paris". În 1999, a absolvit cursurile Harvard Business School - Program de dezvoltare managerială a Grupului Băncii Mondiale.

Din 2005, are un doctorat în economie mondială (A.S.E. Bucureşti).

A devenit director general al Direcţiei Generale pentru Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul MAE, iar în 1994 a absolvit cursul despre instituţii democratice al NATO. În 1995, a fost numit director al Direcţiei Generale pentru Europa, America de Nord, America Latină, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. În perioada 1993-1995, Mircea Geoană a fost şi purtător de cuvânt al MAE.

În februarie 1996, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, fiind cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român.

În decembrie 2000, Mircea Geoană a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe, funcţie deţinută până în decembrie 2004. În calitate de ministru de externe Mircea Geoană a coordonat, în 2001, preşedinţia în exerciţiu a OSCE.

Pentru câteva luni, în 2004, el a asigurat din partea României preşedinţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În 2005, a îndeplinit mandatul de reprezentant personal al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Georgia.

Mircea Geoană a devenit membru al Partidului Social Democrat (PSD) în 2001, ocupând funcţia de vicepreşedinte al acestei formaţiuni (2001-2005).

În anul 2004, a candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar a pierdut din primul tur de scrutin în favoarea lui Traian Băsescu.

În 2004, a lansat proiectul-program "România Socială" care propune o viziune inovatoare asupra dezvoltării societăţii româneşti. În acelaşi an, Mircea Geoană a devenit senator de Dolj, preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului şi membru al Comisiei Parlamentului pentru Integrare Europeană.

A fost ales preşedinte al PSD, la 21 aprilie 2005. La 10 decembrie 2006, a fost reconfirmat în funcţie de Congresul Partidului Social Democrat.

În ianuarie 2006, a fost ales copreşedinte al Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru Europa de Sud-Est, funcţie deţinută împreună cu liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanişev.

La 30 noiembrie 2008, în urma alegerilor parlamentare, Mircea Geoană a câştigat cel de-al doilea mandat de senator, în circumscripţia electorală nr. 5 din judeţul Dolj, obţinând 65% din voturile exprimate.

Mircea Geoană a fost ales preşedinte al Senatului la 22 decembrie 2008, el succedând lui Nicolae Văcăroiu la conducerea Camerei superioare a Parlamentului. A fost revocat din funcţie la 23 noiembrie 2011.

Mircea Geoană a candidat, la alegerile din 9 decembrie 2012, pentru Senat, în Colegiul 5 Dăbuleni-Segarcea din Dolj, unul din cele mai mari colegii din ţară, obţinând 46.833 de voturi, un scor de 70,75%. În 2012, a fost preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României. În perioada 20 decembrie 2012-7 octombrie 2013 a fost membru în Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României.

În 2013, a devenit preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Aderarea României la spaţiul Schengen. În 2014, a fost membru în Comisia Românilor de Pretutindeni şi Înalt Reprezentant al primului-ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică.

În mai 2009, Consiliul Naţional al PSD l-a desemnat drept candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009. La 2 octombrie 2009, şi-a anunţat în mod oficial candidatura, în cadrul Congresului PSD, el participând în premieră la cursa prezidenţială. La 21 octombrie 2009, Mircea Geoană şi-a depus oficial la BEC candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie 2009, furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) la 26 noiembrie 2009, Mircea Geoană, candidat al Alianţei PSD+PC a obţinut în primul tur 31,15% din voturi. Acesta a reuşit să treacă în turul al doilea al prezidenţialelor, contracandidatul său fiind Traian Băsescu (32,44%). Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale în urma celui de-al doilea tur de scrutin din data de 6 decembrie 2009. Potrivit datelor centralizate de BEC, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%, în timp ce contracandidatul său, Traian Băsescu, a obţinut 5.275.808 voturi, reprezentând 50,33%.

La 18 februarie 2010, Mircea Geoană şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Partidului Social Democrat. Acesta a pierdut însă funcţia de preşedinte al PSD, obţinând 781 de voturi la alegerile care au avut loc în cadrul Congresului Extraordinar al partidului, la 20 februarie 2010, în timp ce contracandidatul său, Victor Ponta a avut 856 de voturi.

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis prin vot, la 13 decembrie 2010, sancţionarea cu suspendare pentru şase luni din partid a lui Mircea Geoană. La 14 noiembrie 2011, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, în unanimitate, excluderea sa din partid pentru încălcarea statutului partidului, iar câteva zile mai târziu la 22 noiembrie 2011, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis excluderea lui Mircea Geoană din partid.

La 16 martie 2012, Mircea Geoană a lansat o platformă apolitică, numită "România noastră", cu scopul declarat de "a aduna energiile pozitive din societate pentru o Românie dezvoltată".

A revenit în PSD în octombrie 2012, unde a rămas până în noiembrie 2014.

În aprilie 2015, Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc. În decembrie 2017, partidul a organizat un congres în cadrul căruia s-a luat decizia de a se autodesfiinţa.

Din 2006, este fondator şi preşedinte al Institutului Aspen România, membru în board-ul Institutelor Aspen din SUA, Italia şi Germania, potrivit aspeninstitute.org.

Membru fondator al Harvard Club Romania - Republica Moldova, al Ecole Nationale d'Administration şi preşedinte de onoare al Institutului George C. Marshall.

În 2010, a înfiinţat ONG-ul numit "Comitetul Naţional pentru Dezvoltare", se arată pe pagina oficială de Facebook a CND.

Printre lucrările publicate de Mircea Geoană se numără: "Politica externă a României la începutul secolului XXI" (2005); "America, Europa şi Modernizarea României - Fundamente pentru un proiect românesc de societate" (2006), "Modelul Social Românesc - Calea către o altă Românie" (2008). În noiembrie 2009 a lansat cartea autobiografică intitulată "Încredere".

Este co-autor al recentului volumul "Open Door: NATO Enlargement and Euro-Atlantic Security in the 1990s", publicat de Johns Hopkins School of Advanced International Studies şi Brookings Institution Press, arată nato.int.

A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler în decembrie 2000. În octombrie 2002, a fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară a acestei ţări. În 2013, a primit distincţia italiană "Stella della Soliedarita", potrivit site-ului senat.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Anunțul lui Geoană despre revenirea în Partidul Social Democrat: ”Înțeleg nevoia PSD”
Anunțul lui Geoană despre revenirea în Partidul Social Democrat: ”Înțeleg nevoia PSD”

Fostul președinte al PSD Mircea Geoană a făcut precizări despre zvonurile privind revenirea sa în partidul pe care l-a condus între anii 2005-2010.

Ce spune Viorica Dăncilă despre revenirea lui Mircea Geoană în PSD
Ce spune Viorica Dăncilă despre revenirea lui Mircea Geoană în PSD

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că toţi oamenii de bună-credinţă care doresc să vină sau să revină în Partidul Social Democrat "vor fi întotdeauna bineveniţi".

Soția lui Mircea Geoană, implicată într-un accident rutier în Capitală
Soția lui Mircea Geoană, implicată într-un accident rutier în Capitală

Mihaela Geoană a fost implicată luni într-un accident auto uşor, în urma căruia s-a deplasat la Spitalul Elias pentru îngrijiri medicale, au declarat surse judiciare.

"100 de ani în 100 de zile". 2009: Geoană se culcă președintele României și se trezește învins. ”Mihaela, dragostea mea”

Campania Ştirilor Pro TV, "100 de ani în 100 de zile" continuă cu 2009. Este anul crizei economice care afectează inclusiv România. Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoana în cursa pentru prezidenţiale.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.