Ministrul Sănătății ia tot mai mult în calcul existența, și în România, a tulpinii Omicron
Ministrul Sănătății ia tot mai mult în calcul existența și în România a noii variante a coronavirusului, tulpina Omicron, inclusiv în rândul celor care nu au fost testați.
Și, pentru că se răspândește accelerat la nivel european, autoritățile discută deja o serie de măsuri. Printre acestea, testarea PCR obligatorie a celor care vin din țările aflate deocamdată pe lista roșie, chiar dacă sunt vaccinați. Între timp, sunt gata o parte dintre rezultatele românilor care s-au întors, joi seara, din Maroc.
Cei 184 de români aduși din Maroc după ce autoritățile din regat au suspendat toate cursele aeriene de teama OMICRON, au fost testați pe aeroport, într-o zonă specială.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritățile din aeroport au făcut în așa fel încât aceștia să nu intre în contact cu pasagerii altor curse.
Pasager: „Am fost relaxați știind că vom avea o soluție să ieșim de acolo. Lucrurile s-au rezolvat foarte repede.”
Din cei 115 pasageri unul singur are un test PCR pozitiv. Potrivit ministrului Sănătății, din primele indicii, ar fi vorba despre tulina Delta. Proba a fost trimisă oricum la Institutul Matei Balș pentru secvențiere.
În același timp, sunt așteptate abia săptămâna viitoare rezultatele finale în cazul celor 3 români întorși din Africa de sud. Este vorba despre o femeie în Brașov, un bărbat din Vaslui și de jucătorul de rugby din Baia Mare, toți în carantină. În cazul lor, autoritățile vorbesc despre înalta suspiciune de infectare cu OMICRON.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Nu exclud faptul că acest caz există deja în România poate nu în rândul celor testați deja poate cei de care nu știm. Cu siguranță săptămâna viitoare vom avea un set de măsuri adaptate situației epidemiologice. Despre ce măsuri vorbim? Despre testarea, despre necesitatea unui și documentul care să ateste faptul că o persoană a fost testată în 48 de ore înainte de intrarea în România.”
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a discutat propunerea Institutului de Sănătate Publică de a fi testate la întoarcerea în țară inclusiv persoanele vaccinate care vin din țări aflate pe lista roșie. Deocamdată nu se știe dacă testul se va face în România sau în țara din care venim. De altfel, propunerea vine în urma recomandărilor Centrului European de Combaterea Bolilor pentru a limita raspindirea noii tulpini în Europa.
În acest moment, pe lista roșie, sunt țări ca Franța și Portugalia, cu rată mare de vaccinare. Tot acolo regăsim Belgia, Ungaria, Olanda, Elveția și Polonia.
În același timp, de săptămâna viitoare, medicii de familie își vor putea testa pacienții suspecți de covid.
Dina Mergeani, președintele Societății Naționale pentru Medicina Familiei: „Va exista un pachet pe care casa sau ministerul îl vor achita pe testare astfel încât pacienții să nu cheltuie. În așa fel sperăm să diagnosticăm pe cei pozitivi și să evităm răspândirea.''
Pentru persoanele cu un test pozitiv va exista și un pachet de investigații medicale minimale care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu.