Ministrul Sănătăţii cere după 4 luni demisia conducerii Spitalului ”Sf. Pantelimon” în cazul deceselor suspecte

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, solicită demisia conducerii Spitalului ”Sf. Pantelimon”, ”în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”, după ce 17 pacienţi internaţi la ATI au murit în doar patru zile.

Decizia vine pe fondul unor anchete în desfăşurare şi a unor evenimente recente care au afectat grav încrederea publică în respectiva unitate medicală, arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

În luna aprilie, Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul”Sf. Pantelimon”, care a transmis concluzii preliminare, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.

”Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis atunci reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, potrivit News.ro.

”Nu există suspiciune că a existat vreo abatere” – au fost concuzii oficiale prezentate pe 1 mai.

Citește și
spitalul sfantul pantelimon
Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Noi audieri au loc joi. Cinci martori, chemaţi în faţa anchetatorilor
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

”Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru a duce la bun sfârşit reformele şi investiţiile derulate de Ministerul Sănătăţii. Orice comportament sau acţiune care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat", a afirmat miercuri Rafila.

Spitalul ”Sfântul Pantelimon” a fost în centrul unui scandal major, după ce 17 pacienţi internaţi la secţia de Terapie Intensivă au murit în condiţii suspecte.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a făcut o serie de verificări şi a constatat deficienţe în gestionarea situaţiei de către conducerea spitalului.

Raportul Corpului de Control a evidenţiat lipsa de comunicare eficientă între conducerea spitalului şi personalul medical, precum şi necesitatea reevaluării codurilor de conduită profesională. De asemenea, s-a subliniat că soluţiile temporare adoptate pentru gestionarea crizei, cum ar fi utilizarea paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI, nu sunt sustenabile pe termen lung.

Ministerul Sănătăţii şi Spitalul ”Sfântul Pantelimon” au pus la dispoziţia Parchetului toate datele şi documentele necesare investigaţiei, precizează MS.

”Situaţia de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” rămâne în continuare sub supravegherea autorităţilor, iar măsurile luate vor fi esenţiale pentru restabilirea încrederii publicului în sistemul de sănătate din România”, arată sursa citată.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti, în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină. Patru cadre medicale au fost duse la audieri.

Concuzii oficiale: ”Nu există suspiciune că a existat vreo abatere”

În luna aprilie, Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul”Sf. Pantelimon”, care a transmis concluzii preliminare, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.

”Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis atunci reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, potrivit News.ro.

Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat atunci concluziile anchetei de la Spitalul Pantelimon din Capitală, privind acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament, ceea ce ar fi dus la decesul a 17 pacienţi în patru zile.

„S-au prezentat pacienți care au intrat în stop cardiac acasă și care s-au prăpădit la UPU, alții cu patologii grave, nu a existat la niciunul ideea că echipa medicală nu ar fi făcut tot ce putea mai bine pentru ei. Cazurile provin din toate secțiile, cu perioade de internare mai scurte sau mai lungi. Nu a existat vreo dovadă care să suporte această afirmație cum că s-ar fi intervenit nemedical”, a declarat Prof. Univ. Dr. Lucian Negreanu, Vicepreședinte al CMMB și președintele Comisiei de Jurisdicție Profesională.

În unele cazuri au fost implicați chiar și șase medici, ceea ce ar însemna că șase medici au fost implicați în aceste cazuri. Toate cazurile din ATI reprezentau cazuri critice, în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secții, unele după mai multe luni de spitalizare, altele care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului și într-un caz a fost vorba și de un transfer din alt spital, caz foarte grav.

În absolut toate cele 17 nu au existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale sau că cineva într-un mod intenționat ar fi făcut un astfel de act. În deciziile Comisiei de Disciplină sunt în curs de redactare și vor fi comunicate părților interesate în termenul legal de 15 zile”, a declarat Prof. Univ. Dr. Liana Pleș, Președintele Comisiei de Disciplină a CMMB.

Întrebată cum poate afirma Colegiul Medicilor faptul că nu există nicio suspiciune din moment ce suspiciunea juridică este verificată în continuare, dar și dacă va transmite Parchetului să închidă dosarul, Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB, a răspuns:

În prerogativele Colegiului Medicilor din București este efectuarea cercetării disciplinare așa cum s-a făcut acum de către Comisia de Disciplină. Noi facem această anchetă, Comisia de Disciplină a cărei activitate este complet independentă emite o hotărâre care este comunicată părților implicate. De obicei, noi începem să facem o cercetare disciplinară atunci când există o sesizare sau o reclamație la Colegiu, și atunci părțile implicate sunt cel care a făcut sesizarea și medicul împotriva căruia s-a făcut sesizarea, sau în situația actuală în care această cercetare disciplinară s-a făcut ca urmare a autosesizării Biroului Consiliului Municipal al Colegiului Medicilor din București. Deci părțile implicate acum, cărora li se comunică această decizie suntem noi, Biroul Consiliului, și medicii împotriva cărora noi ne-am autosesizat. Prin regulamentul de funcționare al Comisiei de Disciplină, noi nu trimitem concluziile decât părților implicate. Noi nu influențăm în niciun fel pentru că nu intră în prerogativele ancheta Parchetului”.

De asemenea, la o întrebare legată de informațiile apărute în presă cu privire la RMN-urile făcute la negru, la un aparat fără autorizație de funcționare, dar și cu privire la operațiile fictive și o eventuală autosesizare a Colegiului Medicilor, Dr. Lucian Negreanu, Vicepreședinte al CMMB, a declarat:

„Nu ne sesizăm eu sau doamna președinte, e o decizie colectivă. Am văzut ce a apărut în presă și vor fi discutate la primul birou executiv, după sărbători, și vom lua o decizie care va fi comunicată în limitele atribuțiilor noastre. În aceste cazuri sunt mai multe autorități ale statului care probabil trebuie să fie implicate. Noi le vom lua în discuție, dar decizia este una colectivă”.

Asistenta de la Spitalul Pantelimon reţinută pentru mărturie mincinoasă a fost lăsată în libertate

Asistenta medicală de la Spitalul "Sf. Pantelimon" reţinută miercuri de procurori, pentru 24 de ore, pentru mărturie mincinoasă în dosarul deceselor suspecte, a fost lăsată în libertate, au precizat, pe 6 iunie, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii au decis să nu ia alte măsuri faţă de aceasta după ce au finalizat o nouă audiere. Sursele menţionate au arătat că este vorba despre o asistentă din cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului, dar nu cea care a depus sesizarea cu privire la decesele din unitatea sanitară.

Ea a fost adusă cu mandat la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în calitate de martor, iar după câteva ore de audieri anchetatorii i-au schimbat încadrarea în suspect şi au reţinut-o pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul "Sf. Pantelimon" cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Surse: Asistenta de la Spitalul Pantelimon reţinută pentru mărturie mincinoasă a fost lăsată în libertate
Surse: Asistenta de la Spitalul Pantelimon reţinută pentru mărturie mincinoasă a fost lăsată în libertate

Asistenta medicală de la Spitalul "Sf. Pantelimon" reţinută miercuri de procurori, pentru 24 de ore, pentru mărturie mincinoasă în dosarul deceselor suspecte, a fost lăsată în libertate, au precizat, joi, pentru Agerpres, surse judiciare.

Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Noi audieri au loc joi. Cinci martori, chemaţi în faţa anchetatorilor
Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Noi audieri au loc joi. Cinci martori, chemaţi în faţa anchetatorilor

Poliţiştii şi procurorii bucureşteni fac, joi dimineaţă, noi audieri în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde 17 pacienţi internaţi la ATI au murit în doar patru zile.  

Surse: O asistentă de la Spitalul Pantelimon a fost reținută pentru mărturie mincinoasă în scandalul deceselor suspecte
Surse: O asistentă de la Spitalul Pantelimon a fost reținută pentru mărturie mincinoasă în scandalul deceselor suspecte

Noi informații în cazul deceselor suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București. O asistentă de la ATI a fost reținută pentru mărturie mincinoasă, potrivit surselor Știrilor ProTV.

De ce ar fi apărut sesizarea asistentei de la Spitalul Pantelimon cu privire la cele 17 decese: „Medicii se simt amenințați”
De ce ar fi apărut sesizarea asistentei de la Spitalul Pantelimon cu privire la cele 17 decese: „Medicii se simt amenințați”

Colegiul Medicilor din București a oferit primele concluzii cu privire la cazul celor 17 decese înregistrate la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din capitală.

Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Concuzii oficiale: ”Nu există suspiciune că a existat vreo abatere”
Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Concuzii oficiale: ”Nu există suspiciune că a existat vreo abatere”

Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat, miercuri, concluziile anchetei de la Spitalul Pantelimon din Capitală, privind acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament, ceea ce ar fi dus la decesul a 17 pacienţi în patru zile.

Recomandări
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile

În judeţele Galaţi şi Vaslui, puternic afectate de inundații, a fost instituită stare de alertă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.