Ministrul Sănătăţii a anunțat că vrea încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 20:16
Categorie: Actualitate
sorina pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat că a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienţilor în străinătate.

Comunicatul Ministerului:

În urma problemelor întâmpinate săptămâna trecută la transferul pacientului cu arsuri grave într-un spital privat din Belgia, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arși din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate.

În acest sens, a fost contactată conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfășoare primele discuții premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienților cu arsuri grave din România în regim de urgență, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer. Ministrul Sănătății intenționează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unități sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire și tratament a marilor arși.

De asemenea, în urma unor întâlniri ale experților europeni în România, există în execuție o procedură europeană care va fi aplicată tuturor țărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităților de tratare a marilor arși.

În cazul tranferului pacientului cu arsuri grave de săptămâna trecută, a existat o colaborare foarte bună cu MAPN și IGSU în acest caz, în baza protocoalelor care există între aceste instituții.

România dispune de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arși. Atât Ministerul Sănătății cât și CNAS dispun de fonduri pentru acest tip de intervenții. De asemena, toate plățile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

“ Ministrul trebuie să se implice ori de câte ori situația o cere, iar săptămâna trecută a fost un caz special care a impus intervenția mea pentru a nu pierde timp prețios pentru pacient cu formalitățile necesare transferului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În ceea ce privește controlul infecțiilor intraspitalicești, sistemul sanitar din România prevede proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu. Ministerul Sănătății va dispune în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri și va înăspri sancțiunile în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzator.

Pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice și a rezistenței microbiene, Ministerul Sănătății a elaborat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenței la antibiotice. Acest proiect de act normativ prevede ca specialiști din instituțiile implicate, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, Colegiul medicilor si Colegiul farmaciștilor, vor stabili o strategie de acțiune pe termen lung care respectă conceptul internațional “one health” cu acțiuni concrete în domeniul sănătății umane și veterinare și acțiuni de mediu care au rolul de monitorizare a consumului de antibiotice și rezistență microbiană.

“Pe lângă toate aceste măsuri, este important să ne creăm propriul sistem de tratament al marilor arși și voi continua demersurile necesare pentru acest lucru”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

sorina pintea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
incendiu Buzău
Femeie din Buzău moartă în incendiul care i-a cuprins casa. Suspiciunea pompierilor
Al 11-lea deces din cauza gripei - un bărbat de 60 de ani. Recomandările medicilor
Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: ”Suntem praf, coană Viorica”
Greva minerilor: Dăncilă, contrazisă de Ministrul Energiei. Preţurile au explodat
Rezultate LOTO 6 din 49 - 17 ianuarie 2019. Numerele căștigătoare
Theresa May trebuie să prezinte un nou plan de Brexit până pe 21 ianuarie
vanatoare, tiriac, balc, gonac
Măsuri fără precedent pentru vânătoarea lui Țiriac de la Balc. Localnicii, revoltați
Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi
Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Metroul va avea panouri de siguranță, însă nu în toate stațiile
Începe procesul penal al lui Ilie Năstase. Fostul tenismen, judecat pentru 2 acuzații
Analiști, despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept