Ministerul Educaţiei a cerut de pe o zi alta desemnarea unui responsabil cu vaccinarea în şcoli
Vaccinarea profesorilor a pornit cu frâna de mână trasă. Abia duminică Ministerul Educației le-a cerut unităților de învățământ ca până luni, la ora 16, să desemneze câte un responsabil cu înscrierea.
Urmând că respectivii "responsabili" să acceseze platforma guvernamentală pentru programări.
Sindicatele dau asigurări că până pe 8 februarie, când elevii vor merge fizic la școală, procedura va fi finalizată.
7.000 de unități școlare din întreaga țară ar trebui, cel puțin teoretic, să își deschidă porțile pentru elevi începând cu 8 februarie.
Ca învățătorii ori profesorii să nu riște să se îmbolnăvească de Covid-19, ar trebui să se vaccineze. Cu toții fac parte din personalul esențial care are acces la imunizare din etapa a doua.
Numai că de programat au făcut-o prea puțini, din la fel de puține instituții de învățământ.
Prof. Silviu Iordache, director Casa Corpului Didactic "Spiru Haret" Iași: "Pentru că am avut semnătura electronică la mine și fiind în același timp și angajatorul, am reușit să asociez cele două conturi și mi-am făcut programare luni la prima oră, prima poziție disponibilă era începând cu ora 10".
Iar luni dimineață, Silviu Iordache, director la Casa Corpului Didactic și profesor de geografie la un liceu în oraș, a fost primul profesor vaccinat din Iași.
”Pisica zgârâie mai tare decât înțepătura de la vaccin”
Decizia a luat-o atât din dorința de a se reîntâlni față în față cu elevii, dar și pentru că instituția pe care o conduce se afla lângă spitalul de boli infecțioase. În ultimele 10 luni și el, și angajații săi, au văzut ce înseamnă suferința adusă de coronavirus.
”Reporter: Cum vă simțiți?
Silviu Iordache, director Casa Corpului Didactic Iași: Foarte bine, cred că pisica zgârâie mai tare decât înțepătura de la vaccin. În această perioadă instituția noastră a avut mult de suferit, ca și activitate, eu sunt profesor de geografie, am 2 clase de a 12-a și îmi doresc foarte mult să ne întoarcem la orele față în față, rapelul meu va fi pe 8 februarie, deci pe 9 februarie voi merge la ore vaccinat, în felul acesta doresc să protejez elevii, familia lor și familia mea".
Din cei aproximativ 340.000 de angajați din educație, mai puțin de jumătate și-au exprimat până acum dorința de a se imuniza.
Ministerul Educației a trimis abia luni către inspectoratele școlare adresa prin care cere tuturor școlilor să-și desemneze responsabilul cu vaccinarea.
Urmând că acesta să se ocupe efectiv de centralizarea datelor de identitate și programarea fiecărui doritor în parte.
Marius Nistor, președinte Federația Spiru Haret: "Credeți-mă că este imposibil ca dacă astăzi primești un astfel de mesaj astăzi să și realizezi înscrierea a peste 160.000 de angajați din sistem. Eu sunt absolut sigur că în următoarele zile toate aceste probleme vor fi reglate și lucrurile se vor realiza".
Anca Podoleanu, director Liceul Victor Babeș: "Vom încerca să-i programăm luni, sperăm să mai avem loc. Și eu am auzit că Bucurestiul este gata, Clujul este gata...".
Potrivit Ministerul Educației, doar 45 % dintre dascălii din învățământul preuniversitar și 60 % dintre profesorii universitari doresc să se vaccineze.