Cum ar putea judecatorii condamnati pentru coruptie sa ramana fara pensiile de 16.000 de lei pe luna
Ministerul de Justitie vrea sa taie pensiile speciale magistratilor corupti. In prezent, un judecator are dreptul sa ceara pensionarea si primeste mii de lei lunar, chiar daca este condamnat definitiv pentru coruptie.
Proiectul ministerului urmeaza sa fie pus in dezbatare publica. Florin Costiniu, fost judecator al Instantei Supreme, a fost condamnat la 4 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenta in celebrul dosar al senatorului Catalin Voicu.
Fostul judecator a cerut pensionarea, iar acum incaseaza lunar 16.000 de lei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Si judecatoarea Maria David, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost condamnata definitiv la 4 ani cu executare, pentru trafic de influenta.
Ar fi primit 200.000 de euro si ar mai fi cerut inca 200.000 de la un om de afaceri din Targoviste, ca sa-l ajute cu un dosar penal.
Si Maria David ar putea cere sa iasa la pensie. Daca solicitarea i se aproba, poate primi lunar aproximativ 13.000 de lei.
Ministerul Justitiei vrea sa schimbe aceasta situatie si are o "initiativa legislativa privind reglementarea situatiei juridice a pensiilor speciale acordate magistratilor condamnati definitiv pentru fapte de coruptie sau pentru alte infractiuni grave".
Potrivit unor surse din interiorul ministerului, daca un magistrat este gasit vinovat de coruptie, atunci el ar putea fi sanctionat prin retragerea pensiei speciale pe care o incaseaza si alocarea uneia la nivelul unui venit mediu calculat. Adica in loc de 16.000 de lei, sa incaseze 700 de lei.
In prezent, pensiile magistratilor, militarilor, parlamentarilor si politistilor se calculeaza diferit.
In cazul lor, nu se tine cont de toti anii de munca. Pensia poate reprezenta 85% din ultima leafa, ori 60% din salariul de baza, plus sporurile din ultima luna de activitate.