Milionarul Dragoș Săvulescu, la masă cu un criminal periculos când a fost încătușat. Avocații săi încearcă să-l scape
Omul de afaceri Dragoş Săvulescu era la masă cu un criminal periculos în momentul în care a fost arestat de autorităţile elene în baza mandatului european.
Chiar şi aşa, el ar putea scăpa, din nou, de extrădare, pentru că, spun avocaţii săi, în Italia, ţara care l-a şi adoptat, a fost decisă suspendarea executării pedepsei iar, justiţia din Peninsulă nu-l vrea după gratii, pe Săvulescu.
Dragoş Savulescu a fost arestat duminică noaptea de garda de coastă şi de poliţia din Mykonos, în urma unei operaţiuni spectaculoase care nu îl viza doar pe omul de afaceri român, ci şi pe un prieten al acestuia, considerat de Interpol un criminal periculos. Oficialii nu au oferit detalii suplimentare despre al doilea bărbat încătuşat.
Presa elenă îl ironizează însă pe Săvulescu, despre care scrie că a trăit o "dolce vita" din bani furaţi, cu referire la scandalul de corupţie din România care i-a şi adus condamnarea de cinci ani şi jumătate de închisoare.
Săvulescu a fost acuzat că a cumpărat drepturi litigioase pentru suprafeţe întinse de teren în Constanța şi Mamaia, de la o moştenitoare a boierului Jules Movilă, fost prefect de Constanța, iar apoi ar fi falsificat în faţa unui notar acte succesorale, unele făcute inclusiv pe numele bunicii sale.
Astfel, fostul acţionar de la Dinamo ar fi notificat primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre să îi restituie 12.5 milioane de metri pătraţi de teren - în mare parte plaje şi faleze - estimate la peste o jumătate de miliard de euro. Cele mai multe dintre suprafeţe fuseseră donate Academiei Române şi nu mai puteau fi revendicate.
Săvulescu ar fi cedat însă drepturile unor parteneri de afaceri, între care şi Cristi Borcea, înainte ca autorităţile locale să restituie ilegal terenurile revendicate: unele pe acelaşi amplasament, altele în zone limitrofe. O afacere în urma căreia Savulescu şi ceilalţi ar fi provocat pagube de aproape 30 de milioane de euro.
Dragoş Săvulescu a fost condamnat definitiv la 5 ani şi jumătate de închisoare după ce a fost găsit vinovat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. Pedeapsa putea fi însă mult mai mare, însă celelalte acuzaţii, inclusiv cele legate de falsurile care au dus la retrocedările frauduloase de plaje, s-au prescris înainte să fie dată decizia de condamnare.
Dragoş Săvulescu a încercat pe toate căile extraordinare să obţină anularea mandatului de executare a pedepsei şi a celui european de arestare. În zadar, însă. Chiar dacă a invocat decizia Curţii de Apel din Napoli, prin care condamnarea dată în România a fost recunoscută, dar apoi redusă. Dragoş Săvulescu a beneficiat de un decret de graţiere emis de Preşedintele Italiei în 2004 şi i-au fost reduşi 3 ani din pedeapsa de 5 ani şi jumătate. Iar procurorul general din Napoli a decis să suspende executarea în spatele gratiilor pentru că îl considera pe Săvulescu un om de afaceri respectabil, stabilit cu acte în regulă în peninsulă.
Avocaţii din ţară susţin că Dragoş Săvulescu ar trebui eliberat deîndată, iar judecătorii Curţii de Apel elene ar trebui să refuze extrădarea lui în România, pentru că ar avea prioritate decizia justiţiei italiene. Asta chiar dacă atât mandatul de executare a pedepsei, cât şi cel european de arestare sunt încă valabile şi produc efecte juridice.'
Curtea de Apel Bucureşti şi Instanţă Supremă i-au transmis omuluilui de afaceri că deciziile italienilor nu pot fi recunoscute la noi.