Milionarii urmăriți de Justiție, greu de adus în România. Cum evită extrădarea

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Marti 15 August 2017 19:19
Categorie: Actualitate

Puiu Popoviciu ar putea sta liniştit luni bune la Londra, până când judecătorii britanici vor decide dacă îl trimit sau nu în România.

Nu este singurul multimilionar dat în urmărire şi capturat, dar care nu a fost extrădat pentru a-şi execută pedeapsa sau pentru a fi anchetat. Fiul lui Dan Adamescu, Sebastian Ghiţă sau Elan Schwartzenberg sunt doar câţiva dintre bogaţii aflaţi pe lista neagră a Justiţiei, care nu au fost aduşi în ţară.

Puiu Popoviciu este lăsat în libertate, la Londra, însă este urmărit cu ajutorul brăţării electronice. Faptul că s-a prezentat în fața poliţiştilor britanici ca să anunţe că este căutat de români şi că vrea să coopereze a cântărit greu. Milionar în euro, Popoviciu este aşteptat la Bucureşti ca să execute o pedeapsa cu închisoarea de 7 ani, după ce a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Pentru Ministerul Justiţiei, arestarea şi ulterior eliberarea pe cauţiune a lui Puiu Popoviciu sunt doar o ştire. Oficialii de la Bucureşti aşteaptă documentele oficiale de la Londra ca să poată demara procedurile de extrădare, proceduri ce ar putea dura câteva luni bune.

Luni care s-ar putea transforma chiar şi în ani, dacă Popoviciu alege să conteste extrădarea în România, aşa cum a făcut un alt milionar în euro.

Pe Alexander Adamescu, unul dintre moştenitorii averii de sute de milioane de euro a tatălui sau Dan Adamescu, procurorii încearcă să îl extrădeze de un an şi trei luni. El este acuzat că, împreună cu tatăl sau, ar fi mituit doi judecători de la Tribunalul Bucureşti că să obţină sentinţe favorabile.

Adamescu junior a reuşit până acum să tragă de timp şi să amâne predarea lui către România invocând în faţă instanţelor din Anglia că este o victima a sistemului judiciar.

Pe lista milionarilor greu de adus în ţară se numără şi Sebastian Ghiţă, administrator al unor firme de IT şi media.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă exploatează la maximum războiul pe care l-a declanşat împotriva sistemului judiciar din România. La patru luni de la capturarea şi plasarea în arest la domiciliu, el îşi trăieşte liniştit viaţa la Belgrad. Judecătorii au amânat o decizie în cazul sau.

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost informată oficial că la Belgrad e vacanţă şi până în septembrie orice procedura de extrădare este îngheţată. Aşa că anchetele DNA mai au de aşteptat.

Mult mai dificilă pare însă capturarea unui alt om de afaceri, Elan Schwartzenberg, dat şi el în urmărire internaţională de mai bine de un an. El este acuzat de complicitate la mită. S-a retras în Israel, loc de unde România nu poate obţine extrădarea pentru că nu are semnat un tratat în acest sens.

Un caz aparte este Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, cândva şef al fiscului. Este dat în urmărire internaţională de mai bine de 5 ani pentru acuzaţii de evaziune fiscală, însă nimeni nu i-a dat de urmă. Există bănuiala că ar fi fost asasinat.

Hacker-ul român Guccifer, interviu din închisoare pentru Fox News. Ce le-a transmis americanilor
Hacker-ul român Guccifer, interviu din închisoare pentru Fox News. Ce le-a transmis americanilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
pisica salvată
Pisoi căzut într-un puț adânc de 6 metri, salvat de pompieri
Moineștiul, îngropat de gunoi de 2 luni după ce a adunat datorii de 800.000 de €
S-a grăbit să prindă un TAXI, dar a fost lovită în plin de un șofer în Târgovişte
Mii de oameni au manifestat în țară pentru susținerea Laurei Kovesi. ”Le este frică de ea”
Taxi spulberat de tren, la Orșova. Unul din pasageri a murit
Ce spune ministrul Apărării despre desființarea scutului de la Deveselu
Regele Carol al II-lea şi Voievodul Mihai în trăsură
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aşezate în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş
Prima declaraţie făcută de medicul care a parafat desfăşurarea unui studiu bizar în Ilfov
Hoțul care a furat labradorul s-a văzut la ProTV și a sunat stăpânul: ”Alo, eu sunt ăla”
Sute de persoane la manifestaţia din Piaţa Victoriei pentru susţinerea Laurei Kovesi
Facebook și Google se unesc împotriva mesajelor anti-vaccin. Măsurile anunțate
A căzut cu maşina de pe un pasaj, a picat pe roți și a ieșit singur din autoturism