Milionarii urmăriți de Justiție, greu de adus în România. Cum evită extrădarea

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Marti 15 August 2017 19:19
Categorie: Actualitate

Puiu Popoviciu ar putea sta liniştit luni bune la Londra, până când judecătorii britanici vor decide dacă îl trimit sau nu în România.

Nu este singurul multimilionar dat în urmărire şi capturat, dar care nu a fost extrădat pentru a-şi execută pedeapsa sau pentru a fi anchetat. Fiul lui Dan Adamescu, Sebastian Ghiţă sau Elan Schwartzenberg sunt doar câţiva dintre bogaţii aflaţi pe lista neagră a Justiţiei, care nu au fost aduşi în ţară.

Puiu Popoviciu este lăsat în libertate, la Londra, însă este urmărit cu ajutorul brăţării electronice. Faptul că s-a prezentat în fața poliţiştilor britanici ca să anunţe că este căutat de români şi că vrea să coopereze a cântărit greu. Milionar în euro, Popoviciu este aşteptat la Bucureşti ca să execute o pedeapsa cu închisoarea de 7 ani, după ce a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Pentru Ministerul Justiţiei, arestarea şi ulterior eliberarea pe cauţiune a lui Puiu Popoviciu sunt doar o ştire. Oficialii de la Bucureşti aşteaptă documentele oficiale de la Londra ca să poată demara procedurile de extrădare, proceduri ce ar putea dura câteva luni bune.

Luni care s-ar putea transforma chiar şi în ani, dacă Popoviciu alege să conteste extrădarea în România, aşa cum a făcut un alt milionar în euro.

Cetățean malaezian căutat de autoritățile americane, extrădat de Poliția Română

Pe Alexander Adamescu, unul dintre moştenitorii averii de sute de milioane de euro a tatălui sau Dan Adamescu, procurorii încearcă să îl extrădeze de un an şi trei luni. El este acuzat că, împreună cu tatăl sau, ar fi mituit doi judecători de la Tribunalul Bucureşti că să obţină sentinţe favorabile.

Adamescu junior a reuşit până acum să tragă de timp şi să amâne predarea lui către România invocând în faţă instanţelor din Anglia că este o victima a sistemului judiciar.

Pe lista milionarilor greu de adus în ţară se numără şi Sebastian Ghiţă, administrator al unor firme de IT şi media.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă exploatează la maximum războiul pe care l-a declanşat împotriva sistemului judiciar din România. La patru luni de la capturarea şi plasarea în arest la domiciliu, el îşi trăieşte liniştit viaţa la Belgrad. Judecătorii au amânat o decizie în cazul sau.

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost informată oficial că la Belgrad e vacanţă şi până în septembrie orice procedura de extrădare este îngheţată. Aşa că anchetele DNA mai au de aşteptat.

Mult mai dificilă pare însă capturarea unui alt om de afaceri, Elan Schwartzenberg, dat şi el în urmărire internaţională de mai bine de un an. El este acuzat de complicitate la mită. S-a retras în Israel, loc de unde România nu poate obţine extrădarea pentru că nu are semnat un tratat în acest sens.

Un caz aparte este Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, cândva şef al fiscului. Este dat în urmărire internaţională de mai bine de 5 ani pentru acuzaţii de evaziune fiscală, însă nimeni nu i-a dat de urmă. Există bănuiala că ar fi fost asasinat.

Hacker-ul român Guccifer, interviu din închisoare pentru Fox News. Ce le-a transmis americanilor

Hacker-ul român Guccifer, interviu din închisoare pentru Fox News. Ce le-a transmis americanilor

VIDEO PROTVPLUS.RO

inundatii

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reație acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani

Doi muncitori ai Complexului Energetic Oltenia, răniţi după ce s-au electrocutat la un panou electric

muncitori resita

Descoperirea făcută de câțiva muncitori din Reșița, care săpau cu un buldoexcavator

Peste 100 de tone de deşeuri plutitoare, strânse din zona barajului Bicaz

Avioanele de luptă F16, cumpărate din Portugalia, cele mai apreciate la Ziua Aviației

S-a sacrificat pentru a nu se prăbuși peste mulțime. Mărturisirea soției pilotului Florin Rotaru

Scandal pentru un sfert din teritoriul României. Guvernul a schimbat prin OUG cum este administrat

Căutat pentru corupție, Elan Schwartzenberg scapă de mandatul de arestare pe numele său