Mii de oameni au prostestat in mai multe orase din tara impotriva ACTA. VIDEO
Mii de oameni au protestat, sambata seara, in intreaga tara, impotriva ACTA - Tratatul Comercial Anti-Contrafacere - care aparent va schimba complet legile internetului.
In toate marile orase au fost organizate manifestatii in care, in special tinerii, au reclamat incalcarea libertatii in lumea virtuala.
ACTA ar urma sa impuna aplicarea sanctiunilor juridice pentru orice act de distribuire fara drept de autor pe internet. Iar Romania se va supune tratatului daca Parlamentul European il va aproba.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Tinerii impotriva ACTA s-au organizat pe retelele de socializare unde si-au anuntat prezenta la proteste cu miile. Cei mai multi manifestanti au iesit pe strazi in Cluj-Napoca: aproape o mie de oameni.
Peste 200 de tineri s-au adunat si in Piata Unirii din Iasi.
La Timisoara protestul s-a tinut in piata Operei, unde 300 de tineri au strigat "Jos ACTA!" pana cand au ramas fara glas.
La sfarsitul lunii ianuarie, 22 de tari membre UE au semnat tratatul, insa pentru ca el sa intre in vigoare e nevoie de aprobarea Parlamentului European.
Scopul acordului este de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.
Proteste ACTA in strainatate
Romanii nu sunt nici pe departe singurii care protesteaza fata de cenzurarea internetului. 40.000 de oameni au demonstrat sambata doar in Germania, plus alte mii in Austria, Franta, Lituania si alte tari europene, ca sa-si convinga guvernele ca ACTA le incalca dreptul fundamental la informatie.
Manifestantii vor ca tarile europene sa urmeze exemplul Germaniei, care a anuntat zilele trecute ca suspenda pentru moment ratificarea acordului ACTA.
Munchen - 16.000 de oameni. Berlin - 10 . Hamburg - 5.000 si asa mai departe. Desi temperaturile erau cuprinse intre -20 si 0 grade Celsius, nemtii din zeci de orase au tinut sa protesteze impotriva legislatiei care limiteaza drastic libera circulatie a informatiei pe internet.
La fel s-a intamplat si in alte tari europene si peste tot reprosul a fost acelasi - de ce guvernele au semnat acest acord pe furis?
Efectele acordului semnat in secret de mai toate marile puteri, inclusiv 22 de state europene, trec insa dincolo de actele de piraterie care teoretic au stat la baza lui.
Parlamentul European ar trebui sa inceapa dezbaterile in privinta ACTA, abia in vara. Insa protestele tot mai hotarate din strada, ca si implicatiile politice ar putea grabi procesul.
Pana acum, Partidul Piratilor, care indeamna la democratie prin participare directa pe internet si sta la baza celor mai multe manifestatii, a reusit sa intre in parlamentul orasului-land Berlin.
Iar la nivel european, formatiunea a obtinut si doua locuri in parlamentul de la Strasbourg, din partea Suediei.