Mii de măști nesigure sunt vândute pe piață. Peste 12.000 au ajuns la medicii din Timișoara

Ultima actualizare: 14-11-2020 13:44

Autorităţile avertizează că o serie de măşti nesigure sunt vândute pe piaţă. Deşi produsul în cauză are acel marcaj care permite comercializarea în Uniunea Europeană, nu este certificat de nicio instituţie competentă.

Aşadar, este posibil să nu asigure protecţie utilizatorilor. Peste 12.000 de măşti necoforme au ajuns inclusiv la spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Medicii de la spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, care intră frecvent în contact cu pacienţii care au Covid-19, au descoperit revoltaţi că măştile cumpărate pentru protecţia lor sunt total nesigure. Din 25 de mii, jumătate sunt compromise.

O astfel de mască costa aproximativ 50 de lei, cu tot cu TVA. Prejudiciul total este de 120 de mii de euro. Medicii şi-au dat seama că jumătate din lot este neconform după culorile diferite, după ambalaj şi după filtru, care se rupe cu uşurinţă.

Măştile au fost comandate de la trei distribuitori diferiţi: doi din Timiş şi unul din Bucureşti.

Conducerea unităţii medicale a cerut autorităţilor să ia măsuri, dar şi furnizorilor să le retragă de pe piaţă.

Dr. Cristian Oancea, managerul spitalului de boli infecţioase Timişoara: „Aveau toate certificatele în conformitate. Am luat legătura cu distribuitorii care ne-au asigurat că sunt de bună credinţă şi sunt la dispoziţia autorităţilor. Nu poţi să pui să poarte măşti neconform,e să intre în zona roşie, prin care practic inhalezi tot aerul contaminat, cu Sars-Cov-2, şi după aceea să ai pretenţia ca personalul medical să nu fie infectat. Cine face acest lucru face o crimă la adresa personalului medical!”

Vineri, ANPC a transmis o alertă pentru produse nealimentare periculoase. Cutiile depistate poartă marcajul Comisiei Europene, dar nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de niciun organism competent. Prin urmare este posibil să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă, a anunţat Agenţia Naţională pentru Protecţia a Consumatorului. Grav este că multe au ajuns deja la cumpărători.

Eduardt Cozminschi, președintele ANPC: „Măştile au fost descoperite la un comerciant din Cluj, le-am retras, iar comerciantul a fost amendat”.

ANPC a retras recent de la vânzare alte peste 30 de milioane de măşti de protecţie, după ce inspectorii au făcut mai multe controale în magazine şi farmacii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO