Mihai Șora: „Sub dictatura comunistă, puteai spera la implozia sistemului”
Filosoful Mihai Sora a ținut să facă o radiografie a României contemporane într-o postare pe pagina sa persoanlă de Facebook.
Filosoful și-a expus părerea despre starea de tranziție prin care trece țara noastră: „Prima întrebare este «Cum am ajuns aici?». Cum s-au insinuat hoţia, impostura, servilismul în instituţiile statului şi l-au confiscat? Deşi importantă şi legitimă, rămâne, totuşi, întrebarea unui observator, oarecum exterioară dezastrului pe care îl trăieşte România în clipa de faţă”, a scris filosoful pe pagina sa de Facebook
Filosoful vorbește despre incapacitatea românilor de a reacționa, atunci când „conștientizează situația-limită” în care se află.
Mihai Șora compară perioada de tranziție cu anii de sub dictatura comunistă, unde exista totuși speranța de „implozie a sistemului, la uzura lui naturală” și chiar speranța de a înfăptui o revoluție: „momentul în care monstrul ajunge atât de șubred, încât un simplu bobârnac îl pune la pământ.”
Căderea comunismului și momentul de realizare a tranziției spre un regim democratic, îl fac pe filosof să creadă că poporul român reușește să facă haz de necaz pentru a nu-și pierde „mințile de furie”, dar chiar dacă oamenii ies în stradă și își strigă nemulțumirea „monstrul rămâne la fel de alert și mătăhălos, nenorocind tot ce atinge.”
În încheiere, filosoful amintește despre situația neplăcută în care a fost pusă România, cu ocazia vizitei premierului nipon Shinzo Abe, care a ajuns pentru prima dată în țara noastră, iar întâlnirea a fost anulată întrucât nu avea cine să-l primească, ca urmare a demisiei lui Mihai Tudose din funcția de premier.
Redăm mesajul integral postat de filosoful Mihai Șora pe pagina Domiei Sale de Facebook.
„Prima întrebare este „Cum am ajuns aici?“. Cum s-au insinuat hoția, impostura, servilismul în instituțiile statului și l-au confiscat? Deși importantă și legitimă, rămâne, totuși, întrebarea unui observator, oarecum exterioară dezastrului pe care îl trăiește România în clipa de față. Conștientizarea situației-limită în care te afli nu dă neapărat și soluția practică a ieșirii din ea.
Ce faci mai departe, după ce ai înțeles ce se întâmplă?
Sub dictatura comunistă, puteai spera la implozia sistemului, la uzura lui naturală: momentul în care monstrul ajunge atât de șubred, încât un simplu bobârnac îl pune la pământ.
După atâția ani de la căderea comunismului, râdem amar, ca să nu ne pierdem mințile de furie, facem haz de necaz, desenăm oi, strigăm după ajutor, ieșim în stradă, dar monstrul rămâne la fel de alert și mătăhălos, nenorocind tot ce atinge.
Între timp, relațiile româno-nipone au ajuns la nivelul „parteneriatului strategic“.
Va fi greu să ștergem rușinea acestor zile, să reparăm imaginea pe care „omologi“ români și bălțați o vor fi lăsat pe retina oaspeților japonezi.”
Sursa: Pro TV
Etichete: facebook, comunism, mihai sora, tranzit, filosof,
Dată publicare:
18-01-2018 13:04