Expert britanic: Mesele de Crăciun în familie pot duce la înmormântări în ianuarie

Ultima actualizare: 19-11-2020 16:32
Mesele de Crăciun în familie pot duce la înmormântări în ianuarie, potrivit unor experți
Shutterstock

Tradiționala întâlnire de Crăciun a familiei ar putea duce la înmormântări în ianuarie, din cauza răspândirii accelerate a coronavirusului, consideră un expert în sănătate publică.

Acesta este avertismentul sumbru al unui expert britanic, în condițiile în care guvernul de acolo intenționează să relaxeze restricțiile în vigoare deja, în perioada Crăciunului, rezervat în mod tradițional întâlnirilor din familia extinsă. Este însă un pericol uriaș de infectare, mai ales pentru categoriile defavorizate precum persoanele de vârstă înaintată, arată publicația „The Sun.”

Planurile pentru o relaxare de cinci zile, începând cu Ajunul Crăciunului, au fost criticate de experții în sănătate.

„Nu are rost să ai un Crăciun foarte fericit și apoi să îngropi prietenii și rudele în ianuarie și februarie” a spus, la modul cel mai dur, profesorul Gabriel Scally.

El a spus că sărbătoarea Crăciunului va fi un „moment periculos” și va permite „răspândirea virusului”.

Profesorul Scally face parte din Independent Sage - un grup de cercetători cu opinii contrare consilierilor guvernamentali.

„Trebuie să ne gândim foarte serios la Crăciun și la modul în care îl vom petrece. Este o perioadă foarte periculoasă pentru răspândirea virusului" a precizat profesorul Scally.

Dacă vor apărea asemenea situații nedorite, în ianuarie ar putea fi impusă o carantină chiar și pentru 25 de zile, pentru a reduce infectările din perioada sărbătorilor, consideră expertul.

„Nu am făcut nouă luni de sacrificii pentru a renunța la tot de Crăciun” a scris el pe Twitter.

Un alt expert medical îi împărtășește opinia.

Profesorul Andrew Hayward de la University College London a spus că aglomerația de Crăciun ar putea „alimenta focul Covid”.

„Adunarea mai multor generații, de Crăciun, prezintă riscuri substanțiale, în special în ceea ce privește reunirea celor cu incidență ridicată de infecție cu generațiile mai în vârstă care au în prezent niveluri mult mai mici de infecție și au risc maxim de a muri dacă se infectează cu COVID. Opinia mea personală este că punem mult prea mult accent în a avea un Crăciun aproape normal. Știm că infecțiile respiratorii ating apogeul în ianuarie, așa că aruncarea combustibilului pe foc de Crăciun poate contribui doar la acest lucru” a explicat la radio BBC profesorul Andrew Hayward.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO