Mesajul Papei Francisc pentru românii plecați la muncă. Momentele cheie ale vizitei

×
Codul embed a fost copiat

''A fost un dar, de la Dumnezeu. Am văzut un peisaj splendid, cum n-am văzut niciodată, în viaţa mea.'' Aşa a simţit Suveranul Pontif - România, țara, pe care a numit-o din toată inima ''gradina maicii Domnului''.

Şi pentru noi, au fost 3 zile în care ne-am privit unii pe ceilalţi cu sinceritate şi în care au căzut falsele bariere legate de confesiune, etnie sau limbă.

În avionul către Roma, Suveranul Pontif a vorbit din tot sufletul despre România de care abia se despărţise.

Papa Francisc: "Din cauza vremii  a trebuit să merg cu maşina 2 ore şi 40 de minute. A fost un dar de la Dumnezeu. Aşa am văzut un peisaj splendid, cum n-am mai văzut niciodată în viaţa mea. Am traversat toată Transilvania. E o frumuseţe, n-am mai văzut niciodată ceva atât de minunat. Un lucru frumos, frumos, frumos călătoria în această ţară."

Vizibil emoţionat de întâlnirile pe care le-a avut cu oamenii, Sfântul Părinte a pus pe primul loc familia în discursurile sale şi şi-a îndreptat gândurile către românii care trăiesc departe de casă.

Citește și
Papa Francisc, așteptat la Blaj de peste 100.000 de credincioși
”Rasismul s-a reîntors". Cum a relatat presa străină întâlnirea Papei cu romii din Blaj
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Papa Francisc: "Mă face să mă gândesc la dragostea de familie. Pentru că ruperea în 2, în 3 nu e un lucru bun. Există mereu nostalgia de a se regăsi. Când sunt despărţiţi nimic nu lipseşte mai mult dintr-o familie decât iubirea. Dar de ce pleacă? Nu pentru a se plimba, nu pentru turism, ci de nevoie. Eu ştiu situaţia ţării voastre după căderea comunismului, apoi atâtea companii străine care se închid şi îi lasă pe oameni pe stradă. Într-o societate de consum, unde toţi vor să aibă mai mult, să câştige mai mult, foarte mulţi oameni rămân în urmă, singuri.”

Andreea Esca: "În timpul zborului către Roma a avut loc binecunoscuta conferinţa de presă în care răspunde câtorva întrebări ale jurnaliștilor, iar ceea ce este cel mai important poate pentru noi este răspunsul pe care l-a dat atunci când a fost întrebat ce ar putea spune despre familiile care pleacă din ţara pentru a construi un viitor mai bun pentru ai lor. A spus că este o mare dovadă de dragoste pentru că este extrem de greu să-ţi părăseşti familia. Ei nu pleacă în vacanţă, pleacă să muncească pentru ai lor, să le facă un viitor mai bun''

Momentele-cheie ale vizitei Papei Francisc în România
 

Un al moment cheie al acestei vizite a fost acela în care Suveranul Pontif a sărutat cu smerenie medalionul cu iconiţa Maicii Domnului de la gâtul arhiepiscopului ortodox de Târgovişte.

Francisc Doboș: ''E de o deschidere măreaţă, de respect faţă de Biserica-soră Ortodoxă şi de recunoaştere a întregii vieţi sacramentale, de faptul că recunoaștem în biserica ortodoxă o biserică sora, noi asta ne dorim, iar sărutul şi gestul papei asta a demonstrat''

Impresionat este şi felul în care s-a rugat alături de Prea Fericitul Părinte Patriarh pe care l-a numit ''frate''.

Papa Francisc: "Aveţi un mare patriarh. E un om cu inima mare, un erudit. Cunoaşte mistica părinţilor din deşert, mistică spirituală. A studiat în Germania şi este un om de rugăciune. E uşor să te apropii de el. E uşor să te împrieteneşti cu Daniel. Îl simt ca pe un frate şi noi am vorbit ca fraţii."

Papa Francisc a insistat ca cele două mari biserici să trăiască în armonie.

Papa Francisc: ''In permanență, trebuie să fiţi aproape unii de alţii, etnii, confesiuni - în special cele două creştine. Ecumenismul nu înseamnă să ajungi la finalul drumului, al unei dispute, ecumenismul se face mergând împreună, rugându-ne împreună. Ecumenismul înseamnă rugaciune. Asta trebuie în primul rând. Mâna întinsă, urechea plecată către celălalt.”

Tânăr: ''În această perioadă critică pentru România am avut nevoie de această vizită. A venit aici ca un pelerin şi a transmis un mesaj puternic. Să fim uniţi şi să trecem peste orgolii şi să ne iubim între noi.”

Bărbat:''A fost un sentiment de încredere, e un om simplu, dă un semn mare lumii că trebuie să fim uniţi şi să ne respectăm unii pe alţii.”

Francisc Doboș: ''E imposibil să nu te marcheze lucrurile astea, a fost vizibil tuturor, e imposibil ca un om de anvergura lui să nu intre la inimă, vorbeşte pentru toţi. Se schimbă România. O deschidere imensă din partea poporului, ortodocşi şi catolici să stea în ploaie să-l vadă pe papă?! Oamenii nu sunt nebuni, oamenii sunt profund credincioşi şi iubesc cerul. Acum după vizita papei România e profund schimbată, în fond vedem România pe care nu o vedeam înainte, acum vorbim despre oameni normali şi un bun simţ extrem de profund în poporul român''

De remarcat este şi faptul că mesajul de despărţire postat de Papa Francisc pe Twitter a fost unul în limba romană şi nu în limba engleză cum obişnuieşte: "Fecioarei Maria vă încredințez pe voi toți și mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinței."

Papa Francisc: ''Am venit ca pelerin...ca frate....şi plec bogat. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să fiu cu voi. Să vă rugaţi pentru mine''

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cum s-a văzut vizita Papei pe reţelele sociale.
Cum s-a văzut vizita Papei pe reţelele sociale. "A fost un moment magic"

"Sunt momente pe care le vom ţine minte toată viaţa". Mărturisesc, cu entuzism, inclusiv pe reţelele de socializare, cei care l-au întâlnit într-un moment sau altul pe Papa Francisc.

”Rasismul s-a reîntors
”Rasismul s-a reîntors". Cum a relatat presa străină întâlnirea Papei cu romii din Blaj

Publicaţiile de presă internaţionale au reflectat în amănunt vizita Papei Francisc în România, timp de trei zile.

Interviu din avion cu Papa Francisc:
Interviu din avion cu Papa Francisc: "N-am văzut niciodată ceva mai minunat"

S-a încheiat o vizită istorică, iar la final Papa Francisc a făcut un rezumat al celor trei zile petrecute pe tărâm românesc.

Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România

Papa Francisc a acordat un interviu jurnaliștilor români, după vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în țara noastră.

Imagini impresionante la Blaj: cei 50.000 de pelerini au lăsat totul curat. VIDEO
Imagini impresionante la Blaj: cei 50.000 de pelerini au lăsat totul curat. VIDEO

Cei 50.000 de pelerini care au umplut până la refuz Câmpia Libertății din Blaj, pentru a-l vedea pe Papa Francisc, n-au lăsat pic de gunoi în urma lor.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.