Mesajul lui Tudor Chirilă în cazul tinerei mame care a murit așteptând un medic

Ultima actualizare: 04-03-2020 10:52
Tudor Chirilă
Inquam

Tudor Chirilă a publicat pe Facebook un mesaj în care critică sistemul educațional din România, ca reacție la cazul unei tinere mame care a murit după ce a așteptat trei ore să fie consultată de un medic.

„Sa-ti pese de celalalt ar trebui sa se predea copiilor de la nivelul educatiei timpurii. Sa te pui in locul celuilalt, la fel. Empatia, substitutia trebuie predate copiiilor pentru ca ele nu se transmit genetic. Cand familia nu o poate face, este datoria scolii sa o faca”, a scris Tudor Chirilă.

Artistul consideră că aceste probleme ar putea fi rezolvate printr-o reformă educațională, care însă „trebuie sa astepte, din motive despre care am tot vorbit, cele mai multe politice”.

„Profesorii au nevoie de training, si nu in cascade, ci permanent. Training al competentelor emotionale. Copiii nostri trebuie sa fie mai buni si mai generosi decat noi, trebuie sa poata sa inteleaga ca a trai nu inseamna a supravietui nepasator la nevoile altora”, spune Chirilă.

Tudor Chirilă a criticat de asemenea obiceiurile „generației noastre”, care sunt un rezultat direct, spune el, al problemelor din educație și a lipsei unei culturi a empatiei din școli.

„Aceasta mentalitate dezumanizeaza si, cateodata, omoara. Sa fii om inseamna sa intelegi ca nu esti singur, sa te poti acorda la viata celorlalti chiar cu pretul unor frustrari personale. Nu putem trai decat impreuna. Cine ii invata asta pe copiii nostri in alea opt ore in care sistemul ar trebui sa aiba grija de ei?”, concluzionează Chirilă.

Geanina Sechel, o tânără în vârstă de 23 de ani, a murit în anul 2017 în spitalul din Piatra Neamț, la o zi după ce a născut. Deși avea pulsul mărit și avea nevoie imediată de un cardiolog, doctorul nu a apărut timp de trei ore, iar tânăra s-a stins din viață.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO