Medicii psihiatri semnalează noi afecțiuni în rândul tinerilor. „Funcționează ca o halucinație somatică”
Nomofobia, textafrenia sau vibrația fantomă, sunt afecțiuni noi, semnalate de medicii psihiatri în rândul tinerilor.
Mai exact, ele definesc dependența noastră de telefonul mobil, anxietatea pe care ne-o dă lipsa conexiunii sau senzația că dispozitivul sună, când de fapt nu e așa. Medicii le tratează, mai nou, în cabinetele lor.
Ce este textafrenia
Textafrenia este definită ca senzația frecventă că am primit un mesaj pe telefon când, de fapt, acest lucru nu se întâmplă. Asemănătoare este vibrația fantomă, atunci când ni se pare că telefonul vibrează în geantă sau în buzunar. Mai grav e când apare nomofobia, frica de a nu avea semnal, internet sau chiar telefonul aproape. În toate cazurile, terapeuții pot interveni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Andra Ganea, medic rezident al Institutului de Psihiatrie Socola: „Funcționează ca o halucinație somatică. Ni se pare că telefonul vibrează, acest lucru nu se întâmplă. Vibrația fantomă se corelează cu halucinațiile auditive. Faptul că noi auzim permanent sunetul telefonului, acest lucru lipsind în realitate”.
Ioana are 18 ani și face de două luni terapie pentru a sta mai puțin pe telefon. Îl folosea non-stop și ajungea să-i fie frică să stea fără dispozitiv.
Ioana: „Și când stăteam liniștită și nu eram lângă telefon, auzeam vibrații. Eram 80% din timp cu nasul în telefon, chiar dacă nu aveam ceva de făcut, dacă dimineața intram, amiaza mai ieșeam din el".
Andra Ganea, medic rezident al Institutului de Psihiatrie Socola: „În momentul în care vedem că e o problemă excesivă, care nu mai poate fi controlată de noi înșine, recomandăm accesarea psihoterapiei”.
Ce spun medicii
Medicii spun că dependenții de social media tind să se izoleze social.
Ciprian Iftimoaei, sociolog: „Înlocuiește formele de comunicare tradițională, face to face. Îi vedem și când își dau întâlnire în oraș. Tot cu telefoanele mobile stau”.
Ștefan Basil Robu, psiholog: „Încercăm pas cu pas să schimbăm aceste comportamente cu activități sănătoase și adaptative. Am încercat cu pacienții, în loc să folosească Instagramul ca pe un jurnal efectiv, să își construiască un jurnal, să facă o foto, să o printeze, să o pună într-un album foto și să scrie lângă ea ce ar scrie pe Instagram”.
Dependent de telefon: „E o parte din mine pentru că tot îl folosești. N-ai cum să scapi de telefon, oricum ar fi. Depinzi de el”.
Potrivit unui studiu realizat de o companie de telefonie, 55% dintre românii din mediul urban petrec peste patru ore pe zi pe telefonul mobil. 22% petrec, însă, chiar mai mult de opt ore pe zi.