Angajatii din sanatate au fost in GREVA de avertisment. Care sunt revendicarile

×
Codul embed a fost copiat

Greva de avertisment in spitalele din Romania. Pana la ora 10:00, angajatii unitatilor sanitare - infirmiere, branacardieri dar si asistenti au protestat in incinta spitalelor pentru a cere marirea salariilor.

Luni, 25 noiembrie

Sanitas anunta ca, timp de 2 ore, va fi asigurata doar o treime din activitatea normala, dar si urgentele. Se pare insa ca medicii au purtat doar o banderola prinsa pe halat, dar de muncit, au muncit.

Peste 130.000 de angajati din sistemul sanitar au semnat ca participa la greva de avertisment. Cei din Colegiul Medicilor i-au incurajat pe doctori sa participe la aceasta actiune de protest insa decizia este a fiecaruia.

Totodata, si cei din Ordinul asistentilor au anuntat ca nu se pot implica in activitati sindicale, insa participarea asistentilor la greva este o optiune personala.

Citește și
protest profesori
10.000 de profesori si-au cerut in strada dreptul de a nu mai merge acasa umiliti in ziua de salariu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Angajatii din sistemul sanitar au cerut, printre altele, 6% din PIB pentru sanatate, dar si salarii care sa le permita sa traiasca decent. Revendicarile lor s-ar rezolva cu 2,2 miliarde de euro in plus pe an, la sanatate.

Totodata, peste 3 zile, pe 28 noiembrie este anuntata greva generala.

Sambata, 23 noiembrie

Federatia Sanitas a anuntat, inca de sambata, in urma unei noi runde de negocieri la Ministerul Sanatatii, ca greva de avertisment anuntata pentru astazi va avea loc, intre orele 8.00 si 10.00.

Ministrul Eugen Nicolaescu considera ca medicii sunt in afara acestui protest si vor fi la serviciu.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la iesirea de la intalnirea care a avut loc sambata dimineata la Ministerul Sanatatii, ca greva de avertisment va avea loc azi intre orele 8.00 si 10.00, cand vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, in general urgentele.

Persoanalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgente se va aduna in semn de protest intr-un loc din spital, iar dupa ora 10.00, toata lumea isi va relua activitatea, a precizat acesta.

"Asteptarea noastra este ca in perioada 26 - 27 (noiembrie, n.r.) sa gasim solutii si scrise. Colegii nostri sunt pregatiti sa-si duca la indeplinire calendarul pe care l-am stabilit", a mai spus Sepi la iesirea din minister.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat in schimb ca el crede ca "medicii vor fi la serviciu".

"Pentru ca, din punctul meu de vedere, medicii sunt in slujba pacientilor, e juramantul pe care l-au facut, sa apere viata oamenilor. Deci eu cred ca medicii vor fi la serviciu, probabil ca vor fi si cazuri izolate in care unii dintre ei vor participa probabil la aceasta greva, dar cred ca medicii sunt in afara acestui protest pentru ca sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii", a spus Nicolaescu.

Intrebat daca vor fi sanctionati medicii care vor participa la greva, Nicolaescu a spus ca managerii de spital care vor constata ca au probleme va trebui sa ia masuri, "pentru ca, pana la urma intr-o tara democratica, prima conditie este respectarea legii".

Pe de alta parte, sambata, ministrul a discutat cu reprezentantii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de munca la nivel de sector. "S-a stabilit ca luni dupa-amiaza sa aiba loc prima intalnire cu toate confederatiile sindicale si patronale pentru declansarea efectiva a negocierii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Se intampla acest lucru dupa aproape cinci ani, perioada in care n-a mai existat contract colectiv de munca la nivel de sector (...). Cred ca semnarea contractului colectiv de munca la nivel de sector este un deziderat, atat pentru administratie, cat si pentru sindicate. Un contract colectiv de munca la nivel de sector inseamna, din punctul nostru de vedere, indeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de munca sa se mai deruleze in sectorul sanitar, pe perioada cat acel contract va avea valabilitate", a declarat Eugen Nicolaescu.

El a mai anuntat ca, in cadrul intalnirii, s-a mai stabilit si "luarea initiativei Ministerului Sanatatii de a promova in Guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi in sistemul sanitar", precizand ca este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical.

Memorandumul ar putea fi inaintat in sedinta de Guvern de miercuri, dupa ce obtine avizul ministrilor de Finante si pentru Buget.

Totodata, Marius Sepi a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ca ministrul si-a asumat un amendament la articolul 9 din Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 103/2013, care sa permita plata pentru munca depusa sambata si duminica in sistemul sanitar.

Potrivit prevederii in vigoare, "in anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunator".

Angajatii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie in greva generala pe termen nelimitat, anunta, in 14 noiembrie, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, precizand ca acestia vor cere si demisia ministrului Sanatatii, pentru ca nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitarile transmise.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, ca in acest moment greva generala anuntata pentru 28 noiembrie este ilegala, iar prima masura ar fi sesizarea instantei, care sa constate acest lucru.

Tot miercuri, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) Vasile Astarastoae a declarat ca instanta va decide daca greva este legala sau ilegala, iar angajatii din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii sa-si ia liber toti odata.

"Daca intrebi orice guvernant din orice tara, orice greva din punctul lor de vedere este ilegala. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemultumirii unor oameni care ne-au votat pe noi sa-i reprezentam. Instanta va decide daca greva este legala sau ilegala. Daca instanta va spune ca este ilegala, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu inseamna ca sistemul va functiona, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem sa-si ia liber toti odata, iar medicii sa faca numai garda la care sunt obligati prin lege", a spus Astarastoae.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis declansarea grevei de avertisment in 25 noiembrie, intre orele 8.00 si 10.00, si a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt sustinute si de catre organizatiile profesionale ale medicilor. El a precizat ca angajatii din sistemul sanitar sunt deschisi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de acestia.

Angajatii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate. In 2 noiembrie, peste 4.000 de angajati din sistemul sanitar au protestat in Capitala.

Angajatii din sistemul sanitar cer, printre altele, 6% din PIB pentru Sanatate, dar si salarii care sa le permita sa traiasca decent.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Proteste ale studentilor in mai multe orase din tara. Mihnea Costoiu: Vom vorbi cu rectorii
Proteste ale studentilor in mai multe orase din tara. Mihnea Costoiu: Vom vorbi cu rectorii

Aproape 300 de studenti au protestat, miercuri, in Piata Victoriei, iar unii dintre acestia s-au asezat pe trotuarul din zona Muzeului Antipa, blocand circulatia pe Soseaua Kiseleff.

10.000 de profesori si-au cerut in strada dreptul de a nu mai merge acasa umiliti in ziua de salariu
10.000 de profesori si-au cerut in strada dreptul de a nu mai merge acasa umiliti in ziua de salariu

Protestul organizat miercuri in Capitala de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), la care au participat aproape 10.000 de persoane, s-a incheiat in Piata Constitutiei, la ora 14.00, nefiind inregistrate incidente.

Incidente cu fumigene la protestele impotriva proiectului Rosia Montana. 1.000 de oameni, in strada
Incidente cu fumigene la protestele impotriva proiectului Rosia Montana. 1.000 de oameni, in strada

Peste o mie de persoane au protestat si duminica seara pentru a zecea duminica la rand, fata de proiectul de la Rosia Montana.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.