Medicii avertizează. Varianta Delta este în România și ia vieți omenești: 14 până acum
Varianta Delta este în România și ia vieți omenești. 14 până acum. 13 dintre pacienți erau nevaccinați, iar unul fusese imunizat, însă avea alte boli extrem de grave. Pentru că situația tinde să se complice, medicii trag un semnal de alarmă.
Potrivit acestora, încep să se umple din nou secțiile de terapie intensivă. Tinerii și vârstnicii cu suferințe asociate care au refuzat să primească un ser anti-Covid sunt țintele virusului mutant Delta.
"Vaccinați-vă, dați-vă și dați-le celor din jur șansa la viață și sănătate'', spune apăsat managerul spitalului Victor Babeș din Capitală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pacientul în vârstă de 72 de ani din județul Satu Mare avea mai bine de o sută de zile de la ultima doză de vaccin. Recent, unii membri ai familiei ar fi revenit acasă, de la muncă din străinătate. La scurt timp, bărbatul a început să se simtă rău și, cum suferea de cancer la colon iar în trecut a făcut un AVC ischemic, a ajuns la spital. Din păcate s-a stins la terapie intensivă.
Cristian Marița, reprezentant prefectura Satu Mare: ”A fost confirmat cu varianta Delta, s-a făcut anchetă epidemiologică, apropiații au fost toți testați, la o persoană rezultatul a fost pozitiv, dar prezintă o formă ușoară.”
Potrivit experților, noua tulpină Delta este mult mai contagioasă. În același timp, ar crește riscul de spitalizare de 2,5 ori față de tulpinile iniţiale.
Grav este că și în România încep să se aglomereze secțiile de terapie intensivă. La Iași, în Spitalul de Boli Infecțioase, mai este liber un singur loc. În toată țara 67 de pacienți sunt în stare critică.
Dr. Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: ”Pacienți care necesită internate sunt pacienți care nu sunt vaccinați, boala la cei care nu sunt vaccinați pentru că organismul nu s-a mai intâlnit niciodată și nu are anticorpi să intre în luptă până în momentul în care dezvoltă acei anticorpi. Declanșează în organism o serie de modificări care duc la forme moderate sau severe de boală''.
Și managerul spitalului Victor Babeș din Capitală trage un semnal de alarmă printr-o postare pe Facebook:
"Suntem pe val.. îmi spune medicul de garda astăzi.. pe valul 4...Pe bune, iar se umple spitalul. Cu cine? Cu pacienți, mai ales tineri, fără comorbidități, dar și mai vârstnici, cu forme severe și critice de COVID; ce au aceștia în comun? Virusul mutant Delta, formă critică de boală și faptul că NU SUNT VACCINAȚI. ”
Ultima analiză a Institutului Național de Sănătate Publică arată că numărul celor depistați cu SARS COV 2 după ce au făcut cele două doze de vaccin, este foarte mic. Din totalul celor testați de la începutul anului și până acum, doar 5,63% au avut un test pozitiv.
Tocmai pentru a stopa o răspândire și mai mare a virusului, autoritățile din Italia au decis că persoanele care îngrijesc bătrâni, numite badante, pot rămâne fără loc de muncă dacă nu se vor vaccina, începând cu 6 august.
Irina Gavrilă este din Oradea și lucrează acolo că asistentă familială. Acum are grijă de o bătrână din provincia Treviso.
Irina Gavrilă, badantă: "Nu sunt de acord cu vaccinarea. Eu am făcut Covid la sfârșitul lui februarie și am anticorpi până la sfârșitul lui august, după.. vedem. Nici bătrânica nu e vaccinată.”
Reporter: Dacă cei pentru care lucrați v-ar pune condiția ori va avaccinati ori vă dăm afară, ce ați alege?”
Irina Gavrilă: ”Încă nu m-am gândit la așa ceva. Le voi spune: când se va vaccina fiica dvs., atunci mă vaccinez și eu!”
Radu Nicolae, președintele Asociației APS CUORE ET: ”Foarte multe dintre doamnele care lucrează în familiile italiene au o atitudine contrară acestui vaccin. În momentul în care se pune problema unui câștig lunar sigur și-arpierde locul de muncă, sunt convins că până la urmă și cele care nu cred în acest vaccin, se vor vaccina."
În Italia lucrează peste 800.000 de îngrijitoare de bătrâni, iar cele mai multe sunt românce.