Măsurile luate de Guvern împotriva violenței asupra copiilor în creșe, grădinițe și școli. Vor beneficia de terapie gratuită
După o jumătate de an de amânări, Guvernul a legiferat în sfârșit un set de măsuri împotriva violenței asupra copiilor în creșe, grădinițe și școli.
De acum, agresiune înseamnă inclusiv amenințare, ciupire, smucire, hrănit cu forța și obligarea de a sta pe oliță sau în pat dacă cel mic nu poate dormi. Cele mai grave cazuri implică atingeri și acte cu substrat sexual. Victimele unor asemenea comportamente vor beneficia de terapie gratuită.
Asemenea fapte care îngrozesc orice adult responsabil apar în locuri unde copiii sunt aduși de părinți ca să fie educați. Cele surprinse de camere sunt probabil foarte puține.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În România nu există un control psihologic riguros periodic, ce ar filtra personalul cu deviații de comportament. Noul plan împotriva violenței obligă instituția să facă un plan clar de tratament, după un episod care implică minori.
Și bătăile între elevi, ori chiar între elevi și profesori, au consecințe pe care majoritatea părinților nu le pot înțelege.
Diana Bălan, specialist în creșterea copilului: „Șicanat, batjocorit, copilul rămâne cu o traumă, o sechelă, care îi afectează stima de sine și dezvoltarea spre maturitate. Anxietate, stări de depresie, un copil care învață că lumea este un loc de care trebuie să-i fie teamă. Somatizarea înseamnă că dacă unii sunt îndopați, răspunsul poate fi că va mânca emoțional.”
Copilul e considerat victimă a violenței când e scuturat, pălmuit, lovit cu piciorul, ars, înțepat, strâns de gât, ciupit, împins, biciuit, mușcat, tras ori ridicat în aer de păr, când i se strivește mâna în pumnul adultului sau tras de mânuță să se miște mai repede. Dar și dacă e silit să mănânce, îndopat rapid, înfometat, obligat să stea pe întuneric și în frig, înfricoșat cu povești, mințit că familia nu-l vrea sau a murit. Abuzul sexual are, din păcate, la fel de multe aspecte.
Potrivit noii legi, angajații școlii ar trebui să raporteze orice tulburare de comportament a elevilor, care ar putea duce în timp la ieșiri violente. Pe grupurile online ale profesorilor, unii nu privesc cu ochi buni datoria dascălului de a-i calma pe turbulenți.
Dacă doi sau mai mulți elevi sunt implicați într-o bătăie, cadrul didactic trebuie să se bage între ei și să-i despartă. Ori asta e treaba de agent de pază și protecție cu specializarea INTERVENȚIE! Se suprapun două meserii, două joburi, pe lângă gradul foarte ridicat de risc și pericol pe care îl presupune această „obligație”.
Pentru siguranța copiilor, a fost aprobată instalarea de camere video în toate școlile. Acestea vor stoca informații din clase, de pe holuri, din curte și zonele de acces.