Măsuri de siguranță severe înaintea Summitului din Sibiu. Reacția turiștilor prezenți
O importantă pagina de istorie europeană se scrie în aceste zile la Sibiu. În mai puţin de 17 ore, 27 de şefi de stat şi de guvern se vor întâlni în acest oraş românesc pentru a pune la cale viitorul Uniunii Europene.
Pregătirile pentru acest summit sunt aproape gata, iar invitaţii au început deja să sosească.
Cu o populaţie de 150.000 de oameni, la ultimul recensământ, Sibiul a înflorit de câţiva ani. În 2007 a fost capitala culturală europeană, iar centrul său istoric este pe cale să fie înscris în lista patrimoniului UNESCO.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
27 de şefi de stat şi de guvern se vor întâlni aici pentru a decide viitorul Uniunii Europene. 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de junalisti şi 100 de traducători vor fi, de asemenea, prezenţi la summit.
Măsurile de siguranţă sunt severe. În oraş au fost instalate câteva sute de camere de supraveghere, iar capacele de canal au fost sigilate. Forţele de ordine patrulează permanent pe străzi.
Televiziunile din toată Europa şi-au instalat echipamentele şi se pregătesc să relateze evenimentul.
În Piaţa Mare, covorul roşu pe care vor păşi liderii Europei a fost montat deja. Turiştii au făcut poze, dar pentru mulţi atmosfera a fost apăsătoare.
Turistă: "Am văzut mulţi poliţişti, nu e prea confortabil să vezi atâtea forţe, mai ales pentru turişti. Nu am găsit nici toaletele publice, dar înţelegem că e aşa acum din cauza summit-ului, din motive de siguranţă."
În Sibiu sunt peste 35 de hoteluri şi pensiuni. Toate sunt pline. Din motive de siguranţă, traficul în mai multe zone a fost blocat.
Aplicaţia WAZE a creat o secţiune specială dedicată summitului şi le oferă turiştilor rute alternative la străzile închise.
Turist: "Azi am fost norocoşi că încă sunt magazine deschise, mai multe de văzut. Vă doresc noroc ca şi oraş gazdă, e un lucru de care trebuie să fiţi mândri, ca şi români. Mai ales că găzduiţi aşa ceva şi dacă iese bine, vor veni şi mai mulți turişti."
Pentru pregătirea summit-ului, Primăria din Sibiu a alocat 20 de milioane de de lei.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că serviciile de catering pentru toţi invitaţii au costat 500.000 de lei. Meniul pe care oficialii de rang înalt îl vor avea în Palatul Brukenthal, la prânzul de lucru, este încă ţinut secret.
Se ştie însă că jurnaliştii şi membrii delegaţiilor vor primi brânzeturi tradiţionale româneşti, sarmale, fructe de mare, file de somn, muşchi de vită Wellington şi medalion de căprioare.
În oraş sunt pregătite şi evenimente gastonomice. La Summit of Taste 6 bucătari vor pregăti meniuri inspirate din gastronomia celor 28 de țări care vin la eveniment.
Radu Zărnescu, bucătar: "Am făcut şi o reţetă specială pentru summit care se numeşte tolba summit-ului, este un preparat creativ care are şi tenta tradiţională. Avem piept de raţă, pulpă de raţă, slănină de porc mangaliţa, pară caramelizată, sos de fructul pasiunii şi cireşe cu ciocolată şi coniac şi câteva plante: pătrunjel şi frunze de mentă."
Pentru siguranţa participanţilor la summit, într-un liceu din Sibiu a fost amenajat un spital de campanie, cu ambulanţe şi echipamente petru situaţii de urgenţă. De asemenea, pe aeroport vor fi elicoptere SMURD şi un avion medical.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!