Masa de aer tropical a adus temperaturi de 35 de grade la umbră în România. Arșița se intensifică și se extinde
O masă de aer tropical a pătruns de marți în țara noastră și a încins atmosfera în 19 județe din sud vest. Au fost 35 de grade la umbră și peste 40 în plin soare.
Un cod portocaliu de caniculă anunță că miercuri va fi si mai rău. Arșița nu doar că se va intensifica, dar se va extinde și va aduce zile de foc.
Valul de căldură tropicală a încins aerul de la începutul zilei. La amiază, indicele de disconfort termic a depășit pragul critic.
Vremea pare că sărbătorește și ea victoria echipei naționale și a colorat în galben harta meteorilogilor. Canicula s-a instalat deja în zeci de orașe din țară.
Din cauza umezelii, temperatura resimțită a fost în medie cu 5 grade mai mare decât cea măsurată la umbră. Cel mai rău a fost în Giurgiu, București, Turnu Măgurele sau Cernavodă.
În aceste condiții zeci de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor.
Mihai Grecu, medic-șef UPU-SMURD Timișoara: „Am avut și pacienți cu episoade lipotimice, pacienți în vârstă care nu au ținut cont de ora la care să nu se deplaseze practic prin căldură”.
Una dintre problemele care apar în perioada caniculară este deshidratarea, spun medicii. Apa din organism se pierde mult mai ușor, mai ales atunci când stăm în soare.
Temperatura corporală normală este în jur de 37 de grade Celsius. La persoanele sănătoase poate varia cu +/- 1 grad.
Setea este primul semn al deshidratării. Apoi gura uscată, durerile de cap, oboseala și lipsa de energie. Apare și senzația de slăbiciune în picioare. O deshidratare moderată include amețeală și crampe musculare. Se poate ajunge la confuzie și dezorientare, iar în cazurile grave chiar la deces.
Este greșit, spun medicii, să bem apă foarte rece atunci când este caniculă, iar organismul este supus unui stres termic. Nu sunt indicate nici băuturile energizante ori carbogazoase dulci, mai ales dacă avem probleme cu inima.
Dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiologie: „Tu crezi că te hidratează, că-ți dă o stare de bine, dar de fapt problema este dată de faptul că inima bate mai repede, crește tensiunea, supui creierul și inima la o presiune mai mare, ceea ce duce la probleme cardiovasculare mari. Bem apă nu foarte rece”.
Atenție și cu trecerea de la aer cald la cel rece. Dacă aveți aer condiționat, aparatul trebuie să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară. În încăperile în care sunt mai mult de 32 de grade Celsius nu este indicat să fie pornite ventilatoarele. Prin ventilație crește mai mult temperatura.