Mărturiile medicului Andrada Mirea, de gardă în seara incendiului de la Centrul Robănescu: ”Am văzut flama chiar în uşă”

andrada
News.ro

Dr. Andrada Mirea, medic pediatru la Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii Dr. Nicolae Robănescu din Capitală, a rememorat desfăşurarea evenimentelor din seara în care a izbucnit incendiul, scrie News.ro.

„Am văzut flama, eram chiar în uşa de la recepţie, încercam să discut cu inginerul pentru a verifica starea aparatului RMN”

„În momentul în care s-a produs explozia respectivă eram de gardă şi deja sufeream de lipsa curentului de aproximativ o oră şi jumătate-două ore. Am văzut flama pentru că eram chiar în uşă de la recepţie, încercam să discut cu inginerul care fusese chemat să vină de acasă pentru a verifica starea aparatului pentru rezonanţă magnetică. Este important să funcţioneze curentul şi, constatând absenţa acestuia şi funcţionarea doar a generatorului, am solicitat prezenţa inginerului ca să verifice RMN-ul, temperatura, tot ce ţine de aspectele acestea. Eram chiar în uşă şi eu îi spuneam că am sunat deja la Enel ca să îi anunţ şi pe ei, el sunase mai devreme şi aflase că e vorba de o fază care ar fi picat, acest lucru explică şi faptul că la ora respectivă medicul neurolog pediatru din ambulator care rămăsese pentru evaluarea unor copii dintr-un studiu clinic, acel medic a constatat că la el în cabinet nu este lumină, în schimb în cabinetul meu, care e în partea din faţă, în ambulator, care este în partea aceasta afectată, la mine era. 

Am ţinut să le precizez celor de la Enel că este vorba despre aparatură destul de scumpă şi că avem această necesitate de a reporni curentul, asta îi spuneam atunci inginerului: ”Uite, am vorbit şi eu, le-am spus şi eu să ne ajute să dea drumul la curent mai repede”

„S-a auzit o bubuitură puternică, s-au cutremurat cumva pereţii, am luat telefonul să sun la 112, concomitent am apăsat alarma, m-am îndreptat către saloane”

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

”În acel moment s-a auzit o bubuitură puternică, s-au cutremurat cumva pereţii şi am ieşit instantaneu la exterior să ne uităm în direcţia de unde s-a auzit bubuitura, era vorba despre transformator care este situat la noi în curte, în acel moment am luat telefonul să apelez 112, concomitent cu acest lucru am intrat în spital, am apăsat alarma şi m-am îndreptat către saloane”, a relatat Dr. Mirea. 

Medicul a încercat şi a reuşit încă din primele momente să menţină o atmosferă de calm, în contextul în care evacuarea urma să se facă în regim de urgenţă. Medicul a explicat că o parte dintre pacienţi revin constant spre spital pentru tratamente sau diverse alte necesităţi şi că aceştia sunt obişnuiţi cu exerciţiile care se fac cu o anumită regularitate în spital. În acele momente, însă, dr. Mirea le-a spus că nu este vorba despre un exerciţiu şi că trebuie să iasă din clădire, însă într-un mod organizat, pe trei căi de acces, astfel încât oamenii să nu se rănească în încercarea de a ieşi din clădire. 

„Auzind alarma, asistentele au reacţionat, mamele, pacienţii care erau ambulanţi, dar şi mamele care aveau în grijă copilaşii non-ambulanţi, au scos capul care mai de care la uşă şi le-am comunicat; ”Staţi calmi, nu se întâmplă nimic la clădirea noastră, de data asta nu e un exerciţiu, o să ieşim cu toţii afară, încolonaţi, nu vă stresaţi, nu e afectată clădirea, nu se întâmplă nimic, ieşim afară”. 

Am încercat să menţin o stare de calm, credeţi-mă că este foarte important acest aspect în momentul în care trebuie să eliberezi atâţia pacienţi pe trei căi de acces, asta înseamnă că ai o echipă, nu vreau să mă laud eu, dar o echipă bine formată şi închegată care comunică foarte bine nu doar om cu om, personalul, asistenţii între ei, dar şi cu mămicile şi cu pacienţii. Din punctul de vedere al comunicării cred că s-a lucrat foarte bine”, a explicat medicul Mirea.

Proceduri existente pe hârtie şi însuşite cu responsabilitate de personalul medical, dar şi de pacienţi. Dr. Mirea: „În momentul în care realizezi o evacuare, primul stres este să nu se creeze angoasă”

„Cu siguranţă avem proceduri scrise şi nu doar atât, efectuăm exerciţii periodice, de asta, în momentul în care am pornit alarma, nu s-a creat panică, probabil că, în mod normal, când auzi alarma pentru prima dată în viaţa ta, te panichezi, dar aceşti oameni care vin la noi sunt pacienţi cronici, care vin şi la un interval de 5-6 luni revin să continue tratamentul şi unii dintre ei au participat la aceste exerciţii, de aceea le-am şi spus: ”Nu vă temeţi, nu e un exerciţiu de această dată, trebuie să ieşim cu toţii”. Şi au ascultat şi chiar m-a bucurat pentru că, în momentul în care realizezi o evacuare, primul stres este să nu se creeze angoasă şi pacienţii, aparţinătorii, infirmierii care cară pacienţii să nu ajungă să se calce în picioare. Dar au reacţionat extraordinar, sunt mame minunate. Este prima oară când facem o evacuare în regim de urgenţă şi nu este exerciţiu”, a precizat Dr. Mirea,

Ce a fost în sufletul medicului Andrada Mirea atunci când a apăsat butonul de alarmă în spital. Medicul a ştiut pe loc că trebuie să acţioneze rapid astfel încât să salveze toţi pacienţii şi aparţinătorii din spital. Au urmat clipe de organizare şi de coordonare perfectă cu toţi angajaţii spitalului. 

„În momentul în care am apăsat pe butonul de alarmă, am ştiut un singur lucru, că trebuie să acţionez. Nu cred sau nu-mi reamintesc să fi simţit ceva în acele momente, dar e firesc, când există descărcarea de adrenalină corpul ştie ce are de făcut, mintea merge pe exerciţiile făcute înainte, nu am avut timp să simt, a trebuit să acţionăm şi să acţionăm cu calm ca să ne liniştim pe noi şi să-i liniştim şi pe copii şi pe aparţinători. 

„Se vedea în privirea lor că au încredere”

Nu a fost timp pentru vorbe, în schimb se vedea în privirea lor că au încredere şi că acel lucru pe care îl spunem noi este lucrul cel mai potrivit în situaţia respectivă”, a conchis medicul. 

De gardă, până la capăt. Andrada Mirea s-a asigurat că toţi pacienţii transferaţi de urgenţă în seara de 25 iulie la Spitalul Marie Curie au tot ce le trebuie şi că îşi continuă tratamentele sau/şi analizele de care au nevoie. În cursul zilei de 26 iulie copiii au început să fie transferaţi înapoi de la Marie Curie la Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii Dr. Nicolae Robănescu, iar în cursul zilei de 27 iulie medicii au reuşit relocarea tuturor pacienţilor în centrul Robănescu. 

„Acum activitatea decurge ca şi acum câteva zile în centrul nostru. Copiii au stat la Marie Curie o zi şi jumătate. Începând din noaptea când s-a produs nefericitul eveniment, când eram de gardă, am continuat să merg pe etaje şi să comunic asistentelor de pe secţiile unde au fost relocaţi în Marie Curie că sunt de gardă în spitalul Robănescu şi că oricând le sunt disponibilă pentru orice ţine de pacienţii noştri, le-am lăsat la fiecare numărul de telefon să mă poată contacta cu uşurinţă, aistentele noastre au mers, au recoltat analize când a fost cazul, conform prescripţiilor din foile noastre de fapt, au administrat tratamentele care erau necesare, activitatea a mers în continuare un pic schimbată din punct de vedere al locaţiei şi pe această cale doresc să le mulţumesc colegilor de la Marie Curie că ne-au sprijinit şi că au fost atât de prompţi în a ne oferi ajutorul”, a precizat medicul Mirea. 

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Un avion a aterizat de urgență în Alba. Pilotul a scăpat teafăr ca prin minune | FOTO
Un avion a aterizat de urgență în Alba. Pilotul a scăpat teafăr ca prin minune | FOTO

Un avion de mici dimensiuni a aterizat de urgenţă, duminică după-amiază, pe un teren din judeţul Alba.

 

Inconștiență la volan. Ce a pățit un bărbat care a condus beat cu viteza de 143 kilometri pe oră, pe un drum național
Inconștiență la volan. Ce a pățit un bărbat care a condus beat cu viteza de 143 kilometri pe oră, pe un drum național

Un șofer băut a fost prins la volanul mașinii în timp ce conducea cu viteza de 143 kilometri pe oră pe DN2 - E85.

 

Pensionar de 70 de ani din București, prins în timp ce fura din căruciorul unui copil. A luat un telefon și un portofel
Pensionar de 70 de ani din București, prins în timp ce fura din căruciorul unui copil. A luat un telefon și un portofel

Un bărbat de 70 de ani a fost prins de către poliţiştii din Capitală, furând un telefon mobil şi un portofel din căruciorul unui copil.

 

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.