Marian Oprisan vrea sa declare SITUATIE DE URGENTA in Vrancea. A declansat deja procedurile

Ultima actualizare: 25-09-2012 05:10
Viscol, zapada

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a cerut, marti seara, instituirea starii de alerta pentru declararea situatiei de urgenta in judetul Vrancea.

Asta in conditiile in care multi vranceni au ramas fara alimente, medicamente si curent electric din cauza drumurilor blocate de nameti.

"Am primit solicitari de alimente din partea primarului din Chiojdeni, Stefan Pirlogea. Probabil vor urma si alte localitati. Deja oamenii nu mai au medicamente, nu mai pot ajunge la farmacii. Am discutat aseara (n.r. - luni seara) cu primul ministru interimar, dupa videoconferinta, si am primit promisiuni ca dimineata (n.r. - marti dimineata) vor interveni utilajele Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Pana acum nu s-a intamplat acest lucru", a declarat presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan.

Acesta a precizat ca starea de alerta pentru declararea situatiei de urgenta la nivelul judetului Vrancea poate fi instituita in baza articolului 4 din Ordonanta de Urgenta 21 din 2004. conform acestui act normativ, "pe timpul starii de alerta se pot dispune orice masuri care sunt necesare pentru inlaturarea starii de forta majora".

Totodata, Marian Oprisan a solicitat, marti seara, procurorului general al Romaniei "sa se autosesizeze si sa cerceteze", pentru infractiunile de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care "se ascunde in spatele codului portocaliu si nu a intervenit de sase zile pe drumurile nationale din judet".

De asemenea, Marian Oprisan a solicitat Parlamentului constituirea unei comisii care sa ancheteze modul in care CNADNR si Comandamentul National pentru Situatii de Urgenta "se ascund" in spatele codului portocaliu.

"Sunt cetateni care nu mai au ce manca, familii care nu mai au medicamente. Avem 33 de localitati care nu mai au energie electrica, iar acolo sunt cetateni aflati in imposibilitatea sa se incalzeasca, nu le mai functioneaza centralele, nu mai functioneaza niciun obiect casnic. Fara sa mai spun de alimentarile cu apa din aceste localitati, care s-au oprit. Suntem in aceeasi situatie exceptionala ca la inundatiile din 2005", a afirmat presedintele Consiliului Judetean Vrancea.

El a explicat ca in judetul Vrancea sunt 513 kilometri de drumuri nationale, in prezent inchise. Conform Biroului de presa al CJ Vrancea, in prezent, interventia utilajelor de deszapezire este foarte dificila, vantul batand cu o viteza medie de 25-30 kilometri/ora, iar intensitatea rafalelor ajunge de 60 - 65 kilometri/ora.

CJ Vrancea atentioneaza ca situatia se inrautateste de la ora la ora si, pe langa lipsa alimentelor, exista comunitati intregi care au ramas fara curent electric si fara apa si nu se poate interveni pentru remedierea acestor situatii din cauza ca drumurile de acces sunt blocate. In aceasta situatie sunt cetatenii din aproximativ 20 localitati ale judetului Vrancea.

Pe de alta parte, CJ Vrancea informeaza ca utilajele de deszapezire au sprijinit interventia ambulantelor din cadrul SAJ Vrancea pentru preluarea a doua gravide din Tamboiesti si Budesti, precum si a unui copil si a unei persoane in varsta din comuna Slobozia Ciorasti.

Marti seara, premierul interimar Catalin Predoiu a declarat ca asa cum iarna nu ia pauza nici prefectii, si nici presedintii consiliilor judetene sa nu isi ia, recunoscand ca sunt probleme de comunicare intre factorii de decizii locali si dand ca exemplu in acest sens doua cazuri de la Mangalia si Vrancea.

Potrivit lui Predoiu, exista o lipsa de coorodonare intre factorii centrali si cei locali, iar in alte situatii intervin situatii de "ordin politic", care afecteaza si impiedica rezolvarea problemelor.

In Vrancea, spune premierul interimar, exista o divergenta de opinie intre presedintele Consiliului Judetean care afirma ca se impune declararea starii de alerta in judet din cauza intemperiilor, in timp ce prefectul argumenteaza ca aceasta stare nu trebuie declarata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO