Peste 10.000 de credincioși în ultima zi la Sfânta Parascheva. "Ne-am organizat cu mască, unii vaccinaţi, unii nevaccinați"
Pelerinajul de Sfânta Parascheva s-a încheiat oficial, după ziua de hram, și racla a fost depusă vineri dimineață înapoi în biserică. În curte mai așteaptau circa 300 de pelerini să se închine, dar joi au fost mai bine de 10.000 de oameni.
Pelerinajul de Sfânta Parascheva a ajuns joi la apogeu. În zi de hram, peste 10.000 de pelerini au mers să se închine la racla sfântă, iar oameni au continuat să sosească în număr mare chiar şi după lăsarea serii.
Cozile s-au întins pe mai multe străzi, câţiva kilometri, iar aşteptarea a durat chiar şi câte 5 ore.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Unii dintre credincioși au ţinut cont de faptul că suntem într-un moment de criză și au respectat măsurile sanitare. Nu toți însă.
După lăsarea serii, peste cinci mii de credincioşi au înaintat pe fundal de cântec religios pe străzile din jurul bisericii şi nu au fost descurajaţi de timpul mai lung de aşteptare sau de aglomeraţie. Unii au stat umăr lângă umăr, ca înainte de pandemie.
Preot: ”Un pic mai distanțați, mai distanțați!”.
”Reporter: Cât ați stat la coadă?
Femeie: Cinci ore. De la 5 până acum. Am ieşit la o plimbare şi am zis că rămânem dacă nu e aglomerat. Am rămas şi uite aici am ajuns”.
”Bătrână: Am probleme de sănătate.
Reporter: V-aţi dorit mult să ajungeţi?
Bătrână: Foarte mult. Numai anul trecut nu am fost. De la cinci. Nu mi s-a părut deloc rău, foarte scurtă aşteptarea. Ne rugăm celor aflaţi în suferinţe în spitale, să îi ajute Dumnezeu”.
Au fost şi enoriaşi care au ţinut cont de faptul că suntem într-un moment de cumpănă şi au respectat măsurile sanitare.
”Nu știu dacă e periculos”
Voluntarii dezinfectau frecvent racla în care se aflau moaştele, iar autorităţile au fost tot timpul prezente ca să se asigure că legea este respectată.
”Reporter: De unde veniţi?”
Credincios: Din Bucureşti. Suntem un grup de opt pers. Ne-am organizat cu mască, unii vaccinaţi, unii nevaccinaţi. Nu mi-e frică”.
”Femeie: Periculos nu ştiu dacă e. Nu ştiu dacă e periculos”.
Reporter: Ce vreţi să îi cereţi?”
Femeie: Sănătate”.
Un bărbat a venit din Mangalia cu microbuzul. Şi-a dorit să ajungă la sfântă ca să se roage pentru cei dragi.
Bărbat: „Se zice că trebuie să mergi trei ani la rând. Am mers doi ani, ăsta e al treilea. Mi-am făcut vaccinul, am toate în regulă, sunt OK”.
Preot Gheorge Mihăilă, reprezentant Mitropolia Moldovei și Bucovinei: „Sunt mai mulţi pelerini decât în celelalte seri ale pelerinajului. Dacă rândul va fi constant şi vor fi pelerini chiar şi în data de 15, racla cu moaştele sfinte pe esplanada unde e în momentul de față”.
Credincioşii au avut parte şi de un foc de artificii, care a marcat finalul Sărbătorilor Iaşiului.