Sase persoane ranite dupa ce doua telecabine au avut simultan probleme la sistemul de franare. Marturiile turistilor

28-05-2017 13:23


Sapte persoane au fost ranite dupa ce doua telecab...
Sapte persoane au fost ranite dupa ce doua telecab...
Sase persoane ranite dupa ce doua telecabine au av...

Sase turisti, printre care si un copil de 4 ani, au fost raniti duminica in doua incidente petrecute in Transfagarasan, la Balea Lac si Balea Cascada.

Ambele telecabine in care se aflau zeci de persoane au avut simultan probleme la sistemul de franare. Atat telecabina care cobora, cat si cea care urca nu au putut opri si au intrat cu viteza prea mare in statii, izbindu-se de parapetii de beton.

A fost nevoie de interventia unui elicopter SMURD pentru a transporta cativa dintre cei raniti la spital. Printre victime se numara si turisti straini.

In cele doua cabine se aflau zeci de turisti. Accidentele au fost parca trase la indigo: intre Bâlea Cascada si Bâlea Lac circulau simultan doua telecabine. Cand una ajunge in statia de la Bâlea Cascada, a doua parcheaza in statia de la Bâlea Lac.

In timp ce cabina care ajungea la Balea Lac a intrat cu viteza prea mare in statie, cea de la Balea Cascada s-a izbit si ea de parapetii de la intrare. In urma impactului, 4 persoane aflate in ultima cabina, printre care si un copil de 4 ani, au cazut si s-au lovit puternic.

Turista: "A venit incet, dar aicea a prins viteza, chiar cand sa ajunga a prins viteza mai mare. Eram chiar in fata si ne-am izbit de...Copiii si sotul care a plecat, cu piciorul rupt."

Cezar Bologa, medic SMURD: "La Balea Cascada avem patru victime, dintre care o pacienta cu traumtism de coloana si fracturi costale, un pacient cu traumatism complex de genunchi si alti doi pacienti cu traumatisme minore."

Lucian Radu, prefect Sibiu: "Din primele informatii stim ca a avut loc o eroare tehnica la pupitrul de comanda, nu s-a mai reusit franarea celor doua telecabine care functioneaza in tandem."

Alte doua persoane aflate in cabina de la Balea Lac au fost ranite, iar salvatorii au chemat un elicoper SMURD pentru a le transporta la spital. Transfagarasanul este in continuare blocat de zapada, asa ca ambulantele au reusit cu greu sa inainteze spre Balea Lac. Din acest motiv, s-a luat decizia chemarii aparatului de zbor.

O ancheta este acum in curs. Specialistii vor face o expertiza pentru a afla daca a fost vorba despre o defectiune la linia de franare sau o eroare a celor care coordonau instalatiile de teleferic.

Leo Klingelis, administrator telecabina: "Sunt toate avizele si verificarile la zi. O sa cercetam in continuare, o sa vina si cei de la ISCIR sa facem o cercetare amanuntita."

32 de turisti, aflati in zona Balea Lac, care nu mai puteau cobora cu telecabina, au pornit pe jos si au fost preluati de echipaje de salvamontisti si jandarmi montani.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO