Președinta Ungariei, Katalin Novak, aflată în vizită în România, a transmis că „reprezintă toți maghiarii”. Afirmația sa a fost comentată de Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat, vineri, energic, după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a postat pe o rețea de socializare un mesaj în care susține că, „e prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor".

„Potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”, a transmis MAE printr-un comunicat.

Ministerul condus de Bogdan Aurescu a mai spus și că „astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară".

Președinta Ungariei se află într-o vizită privată în România, la un eveniment cultural din Alba Iulia. Ea va participa, sâmbătă, la dezvelirea statuii principelui Gabor Bethlen în centrul oraşului. Katalin Novak a postat, vineri, o fotografie cu ea alergând în Parcul Central din Cluj-Napoca.