Eurovision
Shutterstock

Reprezentanții TVR spun că investighează acuzațiile aduse de EBU

TVR investighează acuzaţiile aduse de European Broadcasting Union (EBU), dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022.

TVR dezaprobă modul în care EBU a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022. Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni”, arată un comunicat al televiziunii publice transmis AGERPRES.

Reprezentanţii televiziunii publice susţin că „în timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un aşa-numit 'algoritm' netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune”. „Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate”, completează aceştia.

Reprezentanţii televiziunii publice vorbesc despre faptul că „impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu”.

În context, apreciază ei, „dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui 'tipar de vot neregulat', TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul”.

Citește și
Moldova Eurovision 2022
Televiziunea din Republica Moldova investighează votul juriului său la Eurovision

Acest lucru ar fi fost posibil, însă, doar dacă EBU ar fi tratat TVR ca pe un partener real şi ar fi ţinut cont de faptul că regulamentul Eurovision este cel ce dă independenţă totală juriilor naţionale şi că televiziunile nu pot nici afla şi nici influenţa punctajele acordate de juraţi, decât mult timp după ce au fost trimise către EBU. Astfel, TVR nu a aflat decât după finală modul în care au votat juraţii români în semifinală”, punctează reprezentanţii televiziunii publice.
 

EBU a transmis după șapte zile informațiile relevante
 

Ei susţin că EBU a transmis „abia după şapte zile informaţiile relevante". Mai mult, evocă faptul că EBU are mecanisme de prevenţie şi control. "Atunci când există suspiciuni faţă de un juriu poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a şi întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele şase ţări sancţionate”, completează reprezentanţii TVR.

Potrivit lor, concluzia observatorilor a fost că „votul a fost regulamentar şi nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare”. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care la începutul probei finale pentru public, reprezentantul EBU a anunţat că toate voturile exprimate de juraţi sunt valide.

Organizatorii Eurovision 2022 au prezentat joi rezultatele „neobişnuite” pe care le-au detectat în timpul jurizării celei de-a doua semifinale a acestei competiţii muzicale, cu două zile înaintea finalei concursului, care a avut loc sâmbăta trecută în oraşul italian Torino, informează DPA.

O neregularitate a modelului de vot al juriilor de o asemenea amploare este fără precedent”, a transmis joi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU).
 

Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino și-au acordat voturi între ele
 

Analiza voturilor exprimate de juriile din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino pare să indice faptul că aceste ţări şi-au acordat puncte între ele, au adăugat reprezentanţii EBU.

EBU nu a precizat însă dacă aceste ţări vor suferi anumite consecinţe şi, dacă se va lua o astfel de decizie, care vor fi acele consecinţe. Vineri, un purtător de cuvânt al EBU a declarat pentru DPA că această chestiune este discutată în prezent în cadrul comitetului de organizare al concursului Eurovision.

Reprezentanţii celor şase ţări au cântat în cea de-a doua semifinală, ce a avut loc pe 12 mai. Doar România, Azerbaidjan şi Polonia s-au calificat în finala competiţiei.

Juriile naţionale de la Eurovision, alcătuite de obicei din profesionişti din industria muzicală, nu pot să voteze pentru concurenţii din ţările lor. Potrivit EBU, în urma rezultatelor din 12 mai, patru dintre cele şase jurii, mai exact cele din Azerbaidjan, Georgia, România şi San Marino, au plasat cinci dintre cele şase ţări anterior menţionate în Topul 5 al preferinţelor lor.

Citeste și...
Eurovision. De ce a fost eliminat juriul din România. Explicațiile EBU: „O asemenea neregulă este fără precedent”
Eurovision. De ce a fost eliminat juriul din România. Explicațiile EBU: „O asemenea neregulă este fără precedent”

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a prezentat modul în care au votat cele şase state a căror jurizare la Eurovision a fost anulată - Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Televiziunea din Republica Moldova investighează votul juriului său la Eurovision
Televiziunea din Republica Moldova investighează votul juriului său la Eurovision

Societatea de radio şi televiziune a Republicii Moldova a anunţat că va desfăşura o investigaţie internă pentru a elucida de ce juriul său a acordat un punctaj „suspect de mic” României la Eurovision, relatează marţi agenţia EFE.

Eda Marcus, dezvăluiri despre Eurovision: ”Organizatorii aveau deja punctajul nostru de vineri noapte”
Eda Marcus, dezvăluiri despre Eurovision: ”Organizatorii aveau deja punctajul nostru de vineri noapte”

Prezentatoarea TVR Eda Marcus, care ar fi trebuit să prezinte notele juriului românesc la gala Eurovision 2022, a povestit la PRO TV care este procedura notării artiștilor în seara finală a concursului.  

Noi dezvăluiri în scandalul Eurovision. TVR a publicat punctajul dat de juriul României

Juriul din România a acordat punctaj maxim Republicii Moldova la Gala Eurovision 2022, se arată într-un comunicat al postului public de televiziune.  

Ultimele Știri
LIVE ACUM. Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
LIVE ACUM. Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine la această oră o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.  

Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Cu 32 de state la masă, vom fi şi mai puternici
Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Cu 32 de state la masă, vom fi şi mai puternici

Cele treizeci de state membre ale NATO au lansat, marţi, procesul de ratificare pentru aderările Suediei şi Finlandei, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Apele Române face apel la folosirea ”rațională” a apei: ”Este extrem de important”
Apele Române face apel la folosirea ”rațională” a apei: ”Este extrem de important”

Administrația Națională Apele Române a transmis, marți, un comunicat în care avertizează că, în această perioadă în care seceta provoacă probleme în unele județe, ”este nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate tipurile de folosințe”.