Recomandarile MAE pentru cei 10.000 de turisti romani din Turcia. Cursa TAROM RO 264 a decolat de pe Aeroportul Ataturk

TAROM

Bedri Hacisalim, reprezentantul Tarom in capitala Turciei, Istanbul, a transmis, sambata dimineata, un mesaj pe Facebook.

UPDATE 20:54 Cursa TAROM RO 264 a decolat sambata seara de pe Aeroportul Ataturk si va aduce in tara 134 de pasageri, printre acestia aflandu-se cazuri umanitare si patru copii olimpici romani, impreuna cu profesoara lor, care ar fi trebuit sa ajunga la Hanoi, a declarat sambata pentru Agerpres purtatorul de cuvant al companiei, Georgeta Dinu.

"Suntem prima companie aeriana, non-turca, ce a aterizat pe Ataturk, dupa evenimentele de azi-noapte. Cursa RO 264 a decolat recent de pe Ataturk, cu 134 de pasageri la bord, capacitate maxima, printre care se afla o femeie bolnava, cu insotitor, o femeie insarcinata, patru copii olimpici romani, impreuna cu profesoara lor, si doua familii cu copii mici", a spus Georgeta Dinu.

Ea a explicat ca aceste cazuri umanitare au putut fi preluate pe cursa TAROM RO 264 deoarece un grup de 12 pasageri, care aveau bilete la acest zbor, nu s-a prezentat la imbarcare.

Reprezentantul TAROM a adaugat ca, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o cursa suplimentara va decola de pe aeroportul Henri Coanda in jurul orei 00:00 si va pleca spre Istanbul, urmand sa preia de pe Ataturk cetateni romani care au solicitat repatrierea. Potrivit Georgetei Dinu, cazurile umanitare si cei patru copii olimpici, impreuna cu profesoara lor, erau programati initial a ajunge in tara cu aceasta cursa suplimentara.

Citește și
Erdogan pe Face Time
Erdogan a cerut populatiei, prin Face Time, sa iasa in strada. Unde se afla in aceste momente presedintele Turciei
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Decolarea aeronavei umanitare de pe aeroportul Ataturk este estimata pentru ora 2:15.

"Sunt cetateni care nu au bilete la TAROM, dar au solicitat repatrierea si ii vom prelua pe toti. Costurile vor fi suportate de MAE. Vor avea prioritate cazurile umanitare, batrani, copii. Din Bucuresti, aeronava suplimentara pleaca in jurul orei 00:00 si intoarcerea este estimata pentru ora 2:15", a precizat Georgeta Dinu.

Cei patru copii olimpici romani, impreuna cu profesoara lor, au ajuns in Istanbul cu compania Turkish Airlines, fiind in tranzit spre Hanoi.

"Intrucat Turkish Airlines are in continuare zborurile anulate, TAROM ii va prelua si le-a asigurat imbarcarea in cursa suplimentara. Deoarece au ramas locuri libere in cursa RO 264, intrucat 12 pasageri nu s-au prezentat, acesti copii si profesoara lor au avut prioritate. De asemenea, au putut fi preluate si alte cazuri umanitare, in functie de locurile disponibile, aeronava fiind incarcata la capacitate maxima", a explicat Georgeta Dinu.

UPDATE 16:56 Un al doilea zbor umanitar TAROM, pentru repatrierea romanilor din Istanbul, este programat noaptea de sambata spre duminica, la ora 2:15, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis Agerpres.

Cetatenii romani care nu vor putea fi imbarcati cu zborul numarul RO264 vor putea fi preluati cu zborul umanitar al companiei TAROM RO2264, care va decola incepand cu ora 02:15 (ora pentru care a fost acordat culoarul de zbor de catre autoritatile locale turce) si care va putea prelua un numar maxim de 131 de cetateni.

UPDATE 13:40 Operam RO 263/4 care pleaca la ora 16.25. Zborul de intoarcere de la Istanbul va prelua si pasagerii zborului RO 262, de azi dimineata. Recomandam pasagerilor TAROM sa se adreseze echipei care se afla la poarta G17, in zona de check-in sau daca se afla in zona de tranzit, in proximitatea ghiseului central de informatii (langa Cafe Nero). - este mesajul Tarom pentru pasagerii romani din Turcia.

UPDATE 10:40 Acesta a anuntat ca toti pasagerii companiei sau cetatenii romani ce au nevoie de ajutor sau au intrebari pot suna la Agentia TAROM Istanbul, compania anuntand ca a pus la dispozitie mai multe numere de telefon, pentru pasagerii afectati de cursele anulate.

”Toti pasagerii TAROM sau cetatenii romani (pasageri ori ba) ce au nevoie de ajutor, au intrebari sau putem ajuta cumva pot suna la Agentia TAROM Istanbul sau ma pot contacta pe aceasta cale”, a transmis Bedri Hacisalim, reprezentantul Tarom in capitala Turciei.

Compania Tarom a transmis, la randul ei, un mesaj pe pagina oficiala de socializare, in care recomanda pasagerilor afectati de anularile curselor spre Romania sa contacteze call-centerul Tarom.

”Recomandam pasagerilor afectati precum si celor de pe cursa de astazi, RO 263/4, sa contacteze Call Center TAROM pentru a afla informatii despre situatia zborurilor. Numerele de telefon disponibile: 9631( valabil pentru apeluri din Bucuresti) 021.2046464, 021.3034400. 021.3034444”, se arata in mesajul companiei aeriene.

Deoarece liniile telefonice sunt foarte aglomerate, TAROM ii roaga pe romanii aflati in Turcia sa foloseasca si adresa de mail [email protected].

Tarom mentioneaza ca toate cursele de vineri nu au fost afectate, iar zborul RO261, de astazi, 16.07.2016, ce urma sa plece din Bucuresti spre Istanbul la 8.35, ora locala, a fost anulat.

UPDATE 10:38 Alin Burcea, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, spune ca in Antalya si Bodrum sunt acum 6-700 de turisti romani. In total, in Turcia sunt 10.000 de turisti din tara noastra, iar 6 chartere zboara sambata spre Antalya si Bodrum, potrivit lui Burcea.

UPDATE 10:30 Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca intreaga retea consulara romana din Turcia, inclusiv consulatul onorific din Antalya, este activata pentru a oferi sprijin cetatenilor romani.

Echipa Consulatului General al Romaniei la Istanbul care s-a deplasat la Aeroportul International Atatürk din Istanbul ofera asistenta cetatenilor romani aflati in incinta acestuia, in functie de necesitati. Nu s-au inregistrat cazuri speciale.

MAE precizeaza ca in cadrul aeroportului au fost stabilite doua puncte de adunare/informare pentru cetatenii romani – pentru zona de check–in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit – in proximitatea ghiseului central de informatii, langa Cafe Nero si Magazinul Old Bazaar. Mentionam ca la aceste puncte se afla echipele mobile ale Consulatului General, cu semne distinctive (veste cu insemne tricolore).

La nivelul Celulei de criza sunt mentinute contactele cu companiile de zbor care opereaza pe relatia cu Turcia.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda turistilor sa mentina legatura cu operatorii de turism prin intermediul carora au achizitionat biletele, in vederea stabilirii coordonatelor privind reintoarcerea in tara.

MAE face toate demersurile sa fie in contact cu autoritatile turce si bulgare cu responsabilitati in domeniul transportului aerian si terestru. Imediat ce vor exista clarificari privind situatia transportului terestru, vom reveni cu detalii.

Doua echipe consulare mobile din cadrul ambasadei Romaniei la Sofia se deplaseaza la doua dintre cele mai uzitate puncte de frontiera terestra cu Turcia – Malko Tarnovo/Derekoy si Kapitan Andreevo/Kapikule, fiind pregatite sa ofere sprijin in functie de evolutia situatiei din teren.

Avand in vedere situatia inca fluida, MAE reitereaza recomandarea adresata cetatenilor romani care se afla pe teritoriul Turciei sa evite deplasarile care nu sunt necesare si sa ramana in casele sau locurile de cazare, iar cetatenilor care au intentia de a tranzita sau de a calatori spre Turcia sa evite aceste deplasari.

Reamintim ca, pentru acordarea corespunzatoare a asistentei consulare si preluarea operativa a solicitarilor cetatenilor romani, MAE pune la dispozitia cetatenilor interesati in mod suplimentar si linia telefonica TelVerde 0800 800 407 (accesibila numai din Romania, in regim de gratuitate), precum si adresa de e-mail: [email protected].

De asemenea, cetatenii romani aflati in Turcia au in continuare la dispozitie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Cel mai recent avertisment de calatorie pe Turcia este disponibil aici: http://www.mae.ro/travel-alerts/15977


 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
LOVITURA DE STAT DIN TURCIA. Desfasurarea evenimentelor din noaptea de vineri spre sambata
LOVITURA DE STAT DIN TURCIA. Desfasurarea evenimentelor din noaptea de vineri spre sambata

LOVITURA DE STAT IN TURCIA LIVE UPDATE| Europa a stat azi-noapte, din nou, cu inima stransa, iar lumea intreaga a privit cu ingrijorare înspre Turcia, zdruncinata de scene apocaliptice.

Erdogan a cerut populatiei, prin Face Time, sa iasa in strada. Unde se afla in aceste momente presedintele Turciei
Erdogan a cerut populatiei, prin Face Time, sa iasa in strada. Unde se afla in aceste momente presedintele Turciei

 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat prin Face pentru CNN Turk, in prima sa interventie, ca tentativa de lovitura de stat din Turcia este o actiune incurajata de o "structura paralela", relateaza BBC News.

Grecia si Bulgaria, primele masuri dupa incidentele din Turcia. Oficialii eleni ii vor extrada pe cei 8 militari pucisti
Grecia si Bulgaria, primele masuri dupa incidentele din Turcia. Oficialii eleni ii vor extrada pe cei 8 militari pucisti

Armata Greciei a fost pusa in stare de alerta, dupa ce in Turcia a avut loc o tentativa de lovitura de stat, iar in Ankara s-au auzit focuri de arma, potrivit Financial Times. De asemenea, si bulgarii se pregatesc sa ia masuri.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.