Lupta cu efectele vizei de flotant. Părinții care împart mașina pot primi 500 lei lunar
Moda vizei de flotant, folosită de mulţi părinţi pentru a-şi muta copiii la o şcoală bine cotată, creează probleme serioase. Şcolile sunt supra-aglomerate, iar cei mici pierd şi două ore pe drum ca să ajungă la cursuri.
Sperând că va îndepărta blocajele din trafic, Primăria Capitalei vrea să le acorde părinţilor care împart maşina câte 500 de lei pentru carburant, lunar. Clujul are deja autobuze şcolare, variantă luată în calcul şi de alte oraşe.
La 8:00 dimineaţa, în faţa Şcolii Iancului din Capitală, prima bandă de circulaţie, pe ambele sensuri de mers, este blocată. Părinţii îşi lasa maşinile unde pot, ca să îi ducă pe cei mici la şcoală.
Pentru că școala are o reputaţie bună, mulţi elevi au fost înscrişi pe baza vizei de flotant.
Reporter: "Veniţi de departe?"
Părinte: "Da. din Rahova."
Reporter: "Cât aţi făcut pe drum?"
Părinte: "Hmm, nu exagerez. 35-40 de minute"
Părinte: "De prin zonă Titan."
Reporter: "Aţi făcut viză de flotant?"
Părinte: "Ăăă, nu pot să spun asta, nu pot să comentez."
La 11:30, când copiii termină orele, în trafic apare acelaşi blocaj.
Reporter: "De la after sunt."
Părinte: "Ai cam oprit în drum."
Reporter: "Dacă nu avem unde."
Reporter: "Aşteptaţi copilul de la şcoală?
Părinte: "Da."
Reporter: "Vă aflaţi pe trecerea de pietoni."
Părinte: "Eu?"
Pentru a evita astfel de situaţii, Primăria Capitalei propune să le ofere 500 de lei pentru combustibil părinţilor care împart maşinile în zona Bucureşti Ilfov.
Alexandra Tănăsescu: "Proiectul de car-sharing anunţat de Primăria capitalei le propune părinţilor să împartă maşina cu alţi adulţi, atunci când o folosesc pentru a duce sau a lua copiii de la şcoală. În realitate, prea puţini adulţi sunt dispuşi să facă acest lucru."
Părinte: "Nu ştiu dacă găsesc pe cineva din zona de acolo. şi până la urmă, fiecare are programul lui după."
Primăria Capitalei nu a anunţat deocamdată cum vor putea părinţii să facă dovadă că au luat şi alţi copii în maşină.
Între timp, autorităţile locale din Cluj au introdus în trafic autobuzele şcolare. Acestea opresc în mai multe staţii din oraş, iau copiii şi îi duc la şcoală, iar elevii sunt supravegheaţi în permanenţă de un poliţist.
Foto: Autobuzul școlar din Cluj
Primăria Capitalei susţine că a încercat să implementeze un proiect pilot asemănător, anul trecut, însă a fost imposibil de realizat, din cauza infrastructurii din Bucureşti.
Părinte: "Deja cei cu maşini sunt privilegiaţi şi cred că avem alte priorităţi în oraşul ăsta. Transportul în comun de exemplu."
Dar probleme nu sunt doar în trafic zi de zi, ci şi în actul educaţional.
Foto: Autobuzul școlar din Cluj
Marin Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB): "Zilnic sunt depăşite acele ore de curs de la început. Ora 8:00, de exemplu, este astăzi depăşită de părinţi care îşi aduc copiii la şcoală la 8:10, 8:15. Evident, în felul acesta transformându-se prima oră într-o oră în care elevii intră în clasă şi perturbă procesul educaţional."
Ministerul Educaţiei susţine că doar Ministerul de Interne poate rezolva problema vizelor de flotant, printr-un proiect de modificare a legii. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, masini, primaria capitalei, proiect, car sharing,
Dată publicare:
15-10-2018 19:05