"Luna albastra" in noaptea de sambata spre duminica. Planeta care se va apropia foarte mult de Pamant

21-05-2016 15:17

Luna Albastra

In aceasta noapte pregatiti-va pentru un eveniment astronomic destul de rar, ce va putea fi urmarit si in tara noastra.

Evenimentul va putea fi urmarit in noaptea de 21 mai, cand Luna si Marte vor putea fi observate pe cer pana duminica dimineata. Planeta rosie va fi vizibila la apus, fiind in opozitie fata de soare, si va parea ca se afla in apropierea satelitului natural al Terrei. Practic, Marte va fi la cea mai mica departare de Pamant dintre toate planetele.

Cel mai potrivit moment pentru a vedea o planeta este momentul „opozitiei”, care se produce atunci cand Pamantul se afla intre Soare si planeta respectiva. Marte se va afla la opozitie pe 22 mai, perioada cand se afla si la cea mai mica departare de noi. Opozitia martiana se produce la fiecare 2 ani si jumatate.

In ciuda numelui, Luna Albastra nu are legatura cu culoarea astrului noptii. Denumirea de Luna Albastra a fost dat prima data in 1943 si se refera la a treia Luna Plina dintr-un anotimp, in cazul in care in acel anotimp apare de 4 ori Luna Plina, in loc de 3 ori, cum se intampla de obicei.Astfel, intr-un ciclul lunar, care dureaza 19 ani, exista 7 Luni Albastre.

Acum insa, termenul este folosit si atunci cand, in decurs de o luna calendaristica, intalnim doua Luni Pline in loc de una singura. Cea de-a doua este numita Luna Albastra.Urmatorul eveniment astronomic de acest fel va avea loc in ianuarie 2018.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO