Lucian Șova, reacție după greva de la metrou: ”Metroul nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva lideri”

Lucian Şova
Inquam Photos / George Calin

Lucian Şova afirmă că greva anunţată pentru joi a angajaţilor de la metrou nu este "pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou"

"Astăzi ne confruntăm cu o posibilă grevă pe care sindicatul de la metrou vrea să o declanşeze pentru a susţine o revendicare salarială de 42%, la care nu a înţeles să renunţe sau să negocieze nici până astăzi. Vreau să ştie toată lumea, înainte de a trece şi la câteva cifre, că Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva din liderii sindicatului care de mai bine de 20 de ani conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia, întotdeauna însă având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou", a declarat, miercuri seară, ministrul Lucian Şova.

El a spus că negocierile privind contractul colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă.

"Negocierile cu privire la acest protest, la această încheiere a contractului colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost opt runde de negociere. Principala, prima şi nenegociabila revendicare a fost creşterea salariului cu 42%. În aceste condiţii, nici la concilierea pe care administraţia Metrorex a avut-o la ITM cu reprezentanţii sindicatului, aceştia nu au acceptat - şi există documente în acest sens - niciun fel de reducere a procentului pe care îl pretind. Dar, cu toate acestea, trebuie să ştiţi că în ultimii patru ani, an de an, creşterea salarială la nivelul Metrorex a fost după cum urmează: în 2015 de 9%, în 2016 de 12%, în 2017 de 21% iar astăzi, în 2018, ar trebui să negociem o creştere salarială de 42%", a spus Şova, potrivit news.ro

El a adăugat că numărul de salariaţi pe care îi are Metrorex este de 4.528.

Citește și
metrou victoriei
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Sindicaliștii Metrorex au anunțat că trenurile de metrou nu vor circula joi dimineaţa, în intervalul orar 4:00 - 6:00, în urma declanşării unei greve de avertisment.

Consiliul General al Uniunii Sindicatului Liber din Metrou a anunţat, în 12 noiembrie, că a respins ultima ofertă de creştere salarială înaintată de administraţia Metrorex şi a decis declanşarea grevei de avertisment joi, între orele 4:00-6:00.

"Nu va avea un efect deosebit asupra călătorilor, pentru că va dura două ore, dar este foarte importantă greva propriu-zisă, greva generală care, într-adevăr, înseamnă a periclita circulaţia în Bucureşti pentru cei circa 700.000 de călători pe care îi transportăm zilnic. Trebuie să anunţăm cu 48 de ore înainte din momentul în care luăm hotărârea şi asta se va întâmpla după ora 12:00 în cursul zilei de azi şi ea (greva de avertisment - n. r.) va fi ca de obicei între orele 4:00 şi 6:00 dimineaţa, două ore, pentru că aşa prevede legea. Practic, greva de avertisment ar afecta călătorii doar o oră, pentru că circulaţia metroului începe la 5:00, însă noi suntem obligaţi să întrerupem la 4:00, ca oamenii să nu intre în staţii, pe de o parte. Pe de altă parte, în perioada 4:00 - 5:00 avem probele pe care le facem, avem evacuare de tunel, deci trenurile se mişcă de la ora 4:00", a declarat luni Ion Rădoi, liderul USLM.

Acesta a menţionat, însă, că sindicaliştii sunt dispuşi să negocieze în continuare pentru a găsi soluţii la revendicările lor.

În ceea ce priveşte revendicările de natură salarială, respectiv o creştere a salariilor, sindicalistul a precizat că s-a ajuns la o ultimă cifră, spre 18% de la care nu sunt dispuşi să facă "prea mari concesii".

Potrivit acestuia, în caz de grevă generală se va asigura o treime din program, pentru că este greu să se aplice din punct de vedere al numărului de trenuri.

"Trebuie să asigurăm o treime la greva generală, deci ceea ce va însemna de la 4:00 până la ora 16:00 (grevă - n. r.), adică se va circula doar după-amiaza. Ar fi dificil să discutăm despre tronsoane, adică să îi nedreptăţeşti pe alţii, deci discutăm despre program", a explicat acesta.

Pe de altă parte, directorul general al Metrorex, Dumitru Şodolescu, a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că negocierile continuă şi speră că nu se va ajunge la grevă.

"Conform Legii dialogului social, Legea 62 din 2011, parcurgem toate etapele. Am avut negocieri, a urmat etapa de conciliere. Negocierile continuă şi chiar dacă va fi o grevă suntem obligaţi să continuăm negocierile până vom încheia contractul colectiv de muncă, inclusiv pe perioada grevei. Noi sperăm să nu se ajungă la grevă. Ştiţi foarte bine cât a cerut sindicatul, cât a oferit administraţia şi mai ştiţi, de asemenea, care sunt constrângerile legislative, pentru că poţi conduce populist şi să satisfaci cerinţa şi după aceea, mai târziu, să fii nevoit să dai banii înapoi dacă i-ai acordat în afara prevederilor legale", a explicat Şodolescu, care a fost prezent luni la deschiderea primului terminal multimodal din Bucureşti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Când va începe să circule metroul din Drumul Taberei.
Când va începe să circule metroul din Drumul Taberei. "A scăzut ritmul lucrărilor"

Bucureştenii din cartierul Drumul Taberei mai au de aşteptat până când să poată circula cu metroul, a anunţat luni directorul Metrorex.

Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”

Consiliul General USLM (sindicatul de la Metrou) întrunit în şedinţă extraordinară a respins ultima ofertă de creştere salarială a administraţiei Metrorex şi a hotărât continuarea conflictului colectiv de muncă.

Primul terminal multimodal care deserveşte călătorii de la metrou s-a deschis azi. Cât va costa parcarea
Primul terminal multimodal care deserveşte călătorii de la metrou s-a deschis azi. Cât va costa parcarea

Metrorex anunţă că, luni, au fost puse în funcţiune Depoul şi Terminalul Multimodal Străuleşti, după o investiţie de peste 360 de milioane de lei.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.