Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda a fost deschis. Șoferii vor face 15 minute în loc de o oră

03-12-2020 17:06


Cu o întârziere de 4 ani, a fost deschisă în sfârşit circulaţia pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Astfel, traficul infernal la orele de vârf de pe DN1 de la Sebeş la Alba Iulia va deveni amintire, speră şoferii care înainte parcurgeau cei 15 km chiar şi într-o oră. Lotul 2, de la Alba Iulia la Aiud din această autostradă va fi terminat anul viitor.

Şoferii care tranzitează Sebeșul pot circula pe lotul 1 al autostrăzii Sebeş –Turda, o porţiune de 17 km, pe care circulaţia s-a deschis deocamdată doar pe aproape 15 kilometri, mai precis între nodul rutier Sebeş şi cel de la Alba Iulia nord.
Lucrările, începute în 2014, ar fi trebuit să fie terminate în doi ani, însă constructorul spune că a întâmpinat tot felul de probleme.

Eusebio Caretta – director proiect: „Nu a fost o lucrare simplă, cum am spus mai devreme utilităţile au fost relocate. 80 de linii de utilități ne-au dat mult de lucru. Cred că asta a fost cea mai dificilă etapă în acest proiect, vorbim de cantităţi mari de lucrări, 3 milioane de metri cubi de terasament, 22 de structuri principale, podul peste Mureş cu peste 620 de metri, podul peste calea ferată cu peste 400 de metri.”

Chiar dacă, după spusele constructorului, muncitorii au lucrat zi şi noapte, mai sunt lucrări de realizat la nodurile de la capete, cel de la Sebeş şi de la Alba Iulia Nord.

„Acest tronson de autostradă porneşte chiar din oraşul Sebeş prin nodul rutier face conexiune cu A1 existentă şi A10 şi descarcăm din trafic Lancram care ţine de unitatea teriroriala Sebeş şi Partoş. Predăm 15 km de autostradă care vor deservi toată această zonă care are o foarte mare dezvoltare” spune constructorul.

Lucian Bode – ministrul transporturilor „Au existat multe blocaje şi probleme nerezolvate la timp care au împins cu mult termenul de finalizare. În ceea ce priveşte lotul 2, pentru că tot suntem pe Sebeş –Turda pentru cei 24 de km dintre Alba Iulia şi Aiud lucrările nu stau aşa cum mi-aş fi dorit. Până la sfârşitul lunii mai anul viitor să recepţionăm cei 41 de km de autostradă.”

Şoferii sunt aproape sătui de aşteptare.

Șofer: „Era nevoie demult, de la Alba la Sebeş faci o oră, o oră şi ceva”
Reporter: Acum că s-a deschis autostrada?
Șofer: „Sperăm să ajungem 15 minute, cum e normal”.

Autostrada A10 Sebeş – Turda are 70 de km, din care trei loturi sunt date în folosinţă. Lotul al doilea - de 24 de km, care face legătura între Pârâul Iovului şi Aiud - va fi terminat vara viitoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO