Localitatea în care primești 500 de lei dacă îți pârăști vecinii. Ce pățesc cei care aruncă gunoaie pe stradă

Dată publicare: 14-04-2021 16:15
Dată actualizare: 14-04-2021 23:05


Spiritul civic este recompensat în bani, într-o comună din judeţul Maramureş. Pentru a păstra curăţenia, autorităţile locale au venit cu o idee inedită, care deja a dat roade.

Localnicii care semnalează când vecinii lor aruncă gunoaiele la voia întâmplării, primesc 500 de lei. Astfel, oamenii au început să fie mai des cu ochii pe cei certaţi cu bunul simţ, iar unii chiar au refuzat sumele primite, cu condiţia ca acestea să fie reinvestite în comună.

Localitatea Mireșu Mare din judeţul Maramureș e un adevărat exemplu de bune practici. De câteva luni faţă comunei s-a schimbat în bine, mai exact de când s-au montat camere de supraveghere.

Sistemul de monitorizare nu este însă peste tot în comună, iar gunoaiele sunt aruncate pe străzile unde nu sunt camere video. Aşa că primarul a venit cu o altă idee: să-i recompenseze pe cei care îl anunţă când văd pe cineva că a lăsat mizerie în urma lui.

Ioan Matieș, primar: “Orice cetăţean cu spirit civic nu numai că va face un bine comunităţii ci va fi şi recompensat. Legea bunului simţ pentru unii care circulă pe raza acestei comune pentru că nu sunt doar cetăţeni de aici şi aruncă gunoaie de nu mai facem faţă, iar cei care vor fi recompensaţi vor primi 500 de lei din buzunarul meu, al vicelui şi a altor cetăţeni.”

Oamenii din comună sunt încântaţi de idee.

Localnic: “Este o idee foarte ok şi oamenii s-au conformat şi e mult mai curat de cum era înainte.”

Localnică: ”Acum este mai curat, dar încă mai e de lucrat. De la igiena pleacă toate.”

Autorităţile spun că va fi întocmit şi un tabel cu cei prinşi pe picior greşit, iar numele lor vor fi afişate pe uşa primăriei şi a bisericii. O listă a ruşinii care să-i facă să se gândească de două ori înainte de a lăsa gunoaie în urma lor. Şi, în plus, vor şi şi amendaţi.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO