Trupul romanului Filaret Motco, ucis in Afganistan, a fost repatriat

Ultima actualizare: 05-09-2012 05:19

Dupa o cariera impresionanta, la ONU si OSCE, expertul politic roman ucis in Afganistan s-a intors acasa, in sicriu. Filaret Motco avea 43 de ani si a pierit chiar in biroul sau, intr-un atac comis de integristii afgani.

Romanul Motco Filaret a avut parte de o moarte infricosatoare

Dupa repatrierea care a emotionat-o si pe traducatoarea oficialilor straini prezenti, Motco va fi inmormantat maine, in localitatea unde a crescut - Izvoarele Sucevei.

Trupul lui Filaret Motco a ajuns in tara in zori. Sicriul, invelit in drapelul Romaniei si in cel al Organizatiei Natiunilor Unite, a fost dus intai la Baza Aeriana 90. Acolo familia a primit o decoratie post-mortem: Ordinul National Serviciul Credincios in grad de cavaler.

Sfarsitul infiorator al lui Motco a impresionat pe toata lumea. Inteligent, devotat, plin de compasiune, un om cald, bun, prietenos. In aceste cuvinte il descriu cei care l-au stiut.

Filaret Motco a fost ucis saptamana trecuta, cand rebelii afgani au atacat sediul ONU din Mazar-i-Sharif. Totul dupa ce un pastor american a ars in Florida un exemplar al Coranului.

Presedintele Traian Basescu a transmis familiei condoleante si a solicitat totodata autoritatilor afgane sa ia masuri pentru ca vinovatii sa fie condamnati. Totodata, Minsiterul Afacerilor Externe a comunicat ca atacurile impotriva personalului care lucreaza in sprijinul poporului afgan si al pacii sunt inacceptabile.

CSAT a hotarat: inca 66 de jandarmi romani vor merge in Afganistan

Filaret Motco a urmat, in perioada 1987-1990, cursurile scolii Militare de Ofiteri Activi «Nicolae Balcescu» din Sibiu, specialitatea militara intendenta. El a fost inaintat la gradul de locotenent in anul 1990 si a lucrat in Batalionul 443 Aprovizionare Transport pana in septembrie 1991, cand a trecut in rezerva la cerere.

Filaret Motco, in varsta de 43 de ani, mai participase si la operatiunile din centrul ONU din Kandahar, in Tadjikistan, in Federatia Rusa, in Caucazul de Nord, in Cecenia, in Kargazstan si in alte operatiuni ale unor organizatii internationale. O carte de condoleante a fost deschisa la Centrul ONU in Romania, in care au semnat mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO