LISTA NEAGRA a institutiilor care nu vor mai primi subventii pe suprafata. Ce se va intampla cu parohiile si aeroporturile

Ultima actualizare: 26-07-2014 07:27

Aeroporturile si terenurile de golf nu vor mai avea dreptul de anul viitor sa ceara subventii agricole pentru terenurile detinute, pe care pana acum le incadrau la capitolul pasune si primeau bani pentru ele.

Este o decizie a Uniunii Europene, iar Romania a marit lista pe care a adaugat bancile, firmele de constructii, dar si parohiile si manastirile. Pe baza experientei trecute, Uniunea Europeana a facut o lista cu proprietarii de terenuri care NU mai au dreptul sa ceara subventii.

Pe lista celor care nu mai pot cere subventii se afla aeroporturile, caile ferate, serviciile imobiliare, terenurile de sport si terenurile pentru recreere. "Printre institutiile care au primit subventii agricole pentru terenuri se numara si aeroportul Otopeni, care a incasat cate 15.000 de euro in 2012 si 2013 pentru terenurile din jurul pistelor! Vechile reglementari ale Uniunii Europene prevedeau ca aceste terenuri sunt incadrate in categoria pasuni, desi niciun animal nu are voie sa patrunda in perimetrul aeroporturilor" a relatat Tudor Tomos, corespondent ProTv.

Conducerea aeroportului Otopeni spune ca subventiiile au fost acordate legal, conform regulilor europene existente la acea data, asa cum au facut si alte aeroporturi europene.

"Lista neagra a Romaniei, din experienta anilor 2007-2013, este mai mare. Noi am introdus persoane fizice sau juridice care gestioneaza banci, cooperative de credit, institutii financiare nebancare, societatii de asigurare, burse de marfuri, servicii de transport rutier, firme de constructii, CNADNR, chiar si parohiile sunt pe lista neagra", a sustinut Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Statul a platit anul trecut 5 milioane de euro subventii pe suprafata catre parohii si manastiri, care au solicitat bani pentru 23.000 de hectare de teren agricol. Autoritatile spun insa ca doar o parte a acelor terenuri este folosita in mod real pentru agricultura. Vor putea primi subventii agricole doar parohiile sarace, pentru care aceste ajutoare reprezinta mai mult de o treime din veniturile lor.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO