80 de lilieci au fost eliberati in Gradina Botanica. Singurele mamifere zburatoare care aduc beneficii uriase mediului
Cu o pasiune iesita din comun, cativa tineri biologi si medici veterinari au ingrijit timp de cateva luni 80 de lilieci, iar marti seara i-au lasat sa zboare in libertate.
Animalele, care au inspirat si povestea lui Batman, au fost salvate din rosturile unui bloc de birouri. Liliecii, singurele mamifere zburatoare, aduc beneficii uriase mediului, iar la vara ne pot scapa de tantari si gandaci.
Ca acest liliac, sunt cateva zeci, ingrijiti intr-un centru dedicat animalelor salbatice. Pe timpul iernii au fost hraniti si injectati cu vitamine, acum sunt gata sa isi ia zborul.
Tinerii cercetatori se lupta de 2 ani pentru salvarea acestor animale, protejate de lege, dar pe cale de disparitie. Pentru mediu, rolul lor este esential.
Dragos Mantoiu, cercetator: "Pot manca pana la jumatate din greutatea lor corporala, pe seara, insecte. Asta inseamna ca si cum un om ar manca 40 de kg de carne intr-o ora. Practic, o mie de lilieci pot consuma pe seara 25 de kg de insecte."
Marti seara, mamiferele au fost puse in libertate, in Gradina Botanica din Bucuresti, unde vor fi monitorizate de specialisti. Nu trebuie sa va temeti. Liliecii nu musca decat daca se simt atacati.
In Romania exista 31 de specii de lilieci, iar un animal face un singur pui pe an. Peste hotare, aceste mamifere aduc si bani. In statul american Austin exista un circuit turistic pentru 2 milioane de lilieci, care traiesc sub un pod. In plus, autoritatile au renuntat de cativa ani sa mai foloseasca insecticide.