Afacerile care au dus la retinerea Olgutei Vasilescu. Cine ar fi platit "camioane pline cu produse de publicitate electorala"

×
Codul embed a fost copiat

"Dreptate pentru Craiova", campania electorala din 2012, a Olgutei Vasilescu, a adus-o pe aceasta in atentia anchetatorilor.

Primarita Craiovei a fost retinuta si incarcerata miercuri seara in arestul politiei, dupa ce procurorii au acuzat-o de luare de mita, dar si ca, acum 4 ani, si-ar fi facut campanie electorala cu banii unor oameni de afaceri.

Acestia din urma ar fi cumparat materiale promotionale, iar unul dintre ei ar fi acoperit chiar si costurile pentru organizarea concertului lui Goran Bregovici, ce a marcat lansarea candidaturii.

Lia Olguta Vasilescu urmeaza sa fie prezentata Tribunalului Bucuresti, joi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Lia Olguta Vasilescu este acuzata de luare de mita dar si pentru ca, spun procurorii, acum 4 ani si-a facut campanie electorala cu banii unor oameni de afaceri. Ulterior acestia ar fi primit contracte cu municipalitatea din Craiova. Lia Olguta Vasilescu a refuzat sa comenteze acuzatiile insa prin vocea avocatului sau spune ca este nevinovata.

Citește și
Alina Petre
Alina Petre, din nou la DNA. Fosta nora a lui Virgil Magureanu continua dezvaluirile impotriva fostei sale familii
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

"Ma asteptam. O sa vedeti de ce", a afirmat primarul Craiovei la iesirea de la DNA.

Olguta Vasilescu a iesit din sediul DNA cu 8 acuzatii de coruptie pe numele ei intre care 4 pentru luare de mita, 3 infractiuni de folosire a autoritatii in scopul obtinerii de bani si o suspiciune de spalare de bani. Procurorii au retinut-o dar cer arestarea ei.

Olguta nu e deloc mai norocoasa decat predecesorul ei la primaria Craiovei. Vorbim despre Antonie Solomon, care atunci cand a plecat din DNA a fost retinut. La fel si actualul edil al Craiovei care pleaca incatusat, odata ce a fost pusa sub acuzare ajunge in centrul de retinere si arest preventiv al politiei.

Procurorii sustin ca acum 4 ani, in timpul campaniei electorale pentru primarie Olguta Vasilescu ar fi determinat mai multi oameni de afaceri sa o sponsorizeze. Banii, aproximativ 135 de mii de euro, ar fi fost donati. Din aceasta suma afirma cei de la DNA, au fost cumparate materiale electorale si s-au organizat spectacole.

Potrivit unor surse judiciare, citate de news.ro, Olguta Vasilescu ar fi cerut unui om de afaceri sa achite toate cheltuielile pentru concertul sustinut de Goran Bregovici in cadrul campaniei din 2012. La spectacol, a fost invitat si Radu Mazare, care a convins-o pe Olguta Vasilescu sa renunte la sacou, pentru a le arata celor prezenti mesajul inscriptionat pe tricoul sau, "Justice for Craiova".

Aceelasi surse judiciare au mai declarat pentru News.ro ca Olguta Vasilescu a fost sustinuta in campania de acum 4 ani "cu materiale de publicitate achitate de firme", si ca, prin Craiova, circulau "camioane incarcate cu produse de publicitate electorala".

Conform procurorilor, acum doi ani Olguta Vasilescu ar fi cerut de la diversi oameni de afaceri cu care primaria avea contracte, peste 500 de mii de lei pentru o asociatie non-profit, sumele ar fi fost folosite la reabilitarea fatadelor unor cladiri din centrul orasului.

Procurorii sustin ca Olguta Vasilescu a castigat din aceste presupuse acte de coruptie si capital electroal. S-ar fi laudat inclusiv in emisiuni de televiziune cu sponsorizarile pe care le-a atras in Craiova.

Acuzatiile aduse de DNA

Potrivit unui comunicat emis de DNA, Lia Olguta Vasilescu este acuzata de luare de mita (4 infractiuni) folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infractiuni), si spalare de bani.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 30 martie 2016, fata de inculpatii:

- PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de complicitate la luare de mita,

- POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociatii non profit, sub aspectul savarsirii a patru infractiuni de complicitate la luare de mita.

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora: In cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Vasilescu Lia Olguta, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

"Donatiile" respective, estimate la 135.907 euro, facute in conditiile de mai sus, s-au concretizat atat in realizarea de materiale electorale, dar si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpata, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Intr-un context diferit, arata DNA, "in cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguta a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209, 33 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu."

"Concret, in perioada respectiva, inculpata Vasilescu Lia Olguta, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalti inculpati, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, sa efectueze sponsorizari catre asociatia reprezentata de inculpata Popescu Elena Daniela, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova", continua DNA.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

De asemenea, edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din data de 02 martie 2016.

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, s-a prezentat miercuri la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), fiind citata intr-un dosar de coruptie.

La intrare in sediul DNA, intrebata daca citarea sa are legatura cu denuntul lui Adrian Mititelu, primarul Craiovei a precizat: "Nu stiu. Probabil, asa ma astept", relateaza Agerpres.

Avocatul Olgutei Vasilescu: Denunturile au fost facute de trei oameni de afaceri

Avocatul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca trei oameni de afaceri au facut denunturi in cazul clientei sale, unul dintre ei fiind ruda cu un "contracandidat" al edilului.

"In momentul de fata, clienta mea este in stare de retinere, s-au formulat acuzatii pe doua coordonate in legatura cu campania electorala. Exista trei oameni de afaceri, unul dintre ei este o ruda a unui actual sau viitor candidat in campania electorala, care sustin ca ar fi furnizat materiale pentru campanie. (...) Este vorba despre campania din 2012. Nu este vorba, din punctul meu de vedere, de o luare de mita, de o posibila influenta ca si candidat in alegeri fata de oameni de afaceri pentru a realiza sponsorizari", a spus avocatul Radu Marinescu, la iesirea de la DNA.

El a explicat ca tot ceea ce a presupus sponsorizare in campania din 2012 a Olgutei Vasilescu are "acoperire scriptica".

"Astazi a fost chemata clienta mea pentru prima data in aceasta cauza care este inregistrata in 2015. S-au adus la cunostinta acuzatiile, care presupun un context faptic si temporal destul de amplu. (...) S-a apreciat ca este necesara retinerea, fara a avea posibilitatea sa ne documentam mai mult in sensul unei declaratii. (...) Este vorba despre trei oameni de afaceri care sustin ca ar fi realizat un sprijin in campania electorala. Unul dintre ei este craiovean, despre ceilalti doamna primar sustine ca nu cunoaste acele persoane. Dati-mi voie sa va spun ca nu are niciun fel de legatura cu Adrian Mititelu si cu alte acuzatii acest dosar. Noi nu am vazut dosarul cauzei. Detaliile din dosar le vom afla abia maine cand le vom vedea la Tribunalul Bucuresti, cand se va face propunerea de arestare preventiva", a mai spus avocatul.

Potrivit acestuia, mai exista o acuzatie formulata impotriva Olgutei Vasilescu, calificata ca fiind o luare de mita.

"Nu este vorba despre niciun fel de suma de bani la acest moment care sa fi ajuns la doamna primar, dar este vorba despre un context in care un ONG din Craiova a dorit sa realizeze renovarea unor fatade de bloc intr-un context in care fatadele din centrul orasului erau deteriorate la un nivel destul de mare. Aceasta asociatie a realizat aceasta initiativa de a renova fatadele blocurilor. Doamna primar este acuzata de faptul ca a solicitat unor oameni de afaceri din primarie sa sprijine demersurile acestui ONG", a adaugat avocatul.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Deputatii l-au salvat pe Sebastian Ghita de arestare cu 176 de voturi si un nurofen.
Deputatii l-au salvat pe Sebastian Ghita de arestare cu 176 de voturi si un nurofen. "Eu nu m-am nascut sa fur, ci sa creez"

Deputatul independent Sebastian Ghita nu poate fi retinut si nici arestat pentru faptele de coruptie pe care i le imputa procurorii DNA.

Alina Petre, din nou la DNA. Fosta nora a lui Virgil Magureanu continua dezvaluirile impotriva fostei sale familii
Alina Petre, din nou la DNA. Fosta nora a lui Virgil Magureanu continua dezvaluirile impotriva fostei sale familii

Fosta nora a lui Virgil Magureanu continua seria dezvaluirilor impotriva fostei sale familii.
 

Surse: Numele lui Victor Ponta apare intr-un nou dosar de la DNA. Cui i-ar fi promis o functie importanta
Surse: Numele lui Victor Ponta apare intr-un nou dosar de la DNA. Cui i-ar fi promis o functie importanta

 Numele lui Victor Ponta ar aparea in dosarul in care deputatul Sebastian Ghita este cercetat de DNA alaturi de mai multe persoane, printre care si procurorul Liviu Tudose, potrivit unor documente ale anchetatorilor, dupa cum sustin surse judiciare.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”
Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul Florin Piersic, avea septicemie, când s-a internat în unitatea medicală.