Leii lui Nutu Camataru, mai fericiti la ZOO decat printre interlopi. Felinele se pregatesc pentru un "botez"


Ultimul update: Vineri 26 August 2016 06:58
Data publicarii: Marti 23 August 2016 12:43
Categorie: Stiri actuale

Nicoleta si Nicolae, leii adusi in 2013 din gospodaria lui Nutu Camataru, au devenit parinti pentru a doua oara.

Doar un singur pui a supravietuit din cei doi nascuti, care astazi implineste 23 de zile. El inca nu a primit un nume dar urmeaza a fi botezat de catre una din ingrijitoarele parcului zoo care a fost de serviciu in ziua nasterii.

Puiul de leu a fost nascut pe 3 august si este ocrotit aproape excesiv de catre parintii sai. De cand a fost adus pe lume mama si tata leu nu s-au dezlipit de el. Ingrijitorii gradinii zoologice sunt nevoiti sa ii hraneasca de la distanta pentru ca instinctele materne ale mamei le fac imposibila apropierea. De altfel angajatii gradinii zoo sunt foarte fericiti pentru acest eveniment. Ei se pregatesc de botez care va avea loc abia cand se va putea distinge sexul puiului.

Nasterea unui pui de leu in captivitate este un lucru foarte rar intalnit, dar daca animalele se simt confortabil si sunt lipsite de stres acest lucru este posibil. Se pare ca transferul celor 2 lei din cusca in care erau tinuti de Nutu Camataru la parcul zoo din Galati a fost benefic. Aici, leii au la dispozitie un adapost de 600 de metri patrati pentru iarna si un parc de sase mii de metri patrati, pentru zilele cu temperaturi ridicate.

Madalin Serban - director al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati: “In luna august am avut un eveniment de la una dintre familiile de lei pe care i-am adus in 2013, speram ca totul va decurge normal, femela e foarte grijulie, isi alapteaza puiul, e foarte important ca si masculul are grija foarte mare de familie. Doar unul a supravietuit, un semn ca puiul nu este viabil este ca femela nu-l alapteaza. Acum 13 ani am mai avut un caz in care a fatat o leoaica dar n-a vrut sa-l alapteze, atunci am fost pe faza, ingrijitorii l-au recuperat si l-au alaptat, iar acum leul este adult."

In anul 2013 cei doi lei au fost primiti in custodie de catre complexul zoo din Galati, ei sosind impreuna cu alti doi pui de aproape un an, nascuti in captivitate la Nutu Camataru. La Galati, ultima data cand s-a mai nascut un pui de leu a fost in anul 2003. Atunci a venit pe lume Simbad, un mascul care traieste si astazi in parcul zoologic.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO