Juncker, alături de Dăncilă la Bruxelles: ”Este al 5-lea premier pe care îl întâmpin”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
dancila juncker
Getty

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a ironizat faptul că în România se schimbă foarte mult guvernele.

În timpul conferinței de presă pe care a susținut-o la Bruxelles împreună cu Viorica Dăncilă, oficialul european a spus că nu înțelege unde se duc toți premierii români după ce ajung la Bruxelles - Dăncilă fiind al 5-lea șef de Guvern pe care-l întâlnește în mandatul său.

Este al 5-lea premier pe care îl întâmpin aici, de la începutul mandatului meu. Să sperăm că acest ciclu se va opri și că doamna prim-ministru va rămâne mai mult în funcție, pentru că, cumva, nu mai știu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc, ca prim-ministru.

Domnul Iohannis a fost aici acum 15 zile, un președinte pro european. Doamna prim-ministru la fel, doamna Corina Crețu la fel” - a spus Jean-Claude Juncker, la Bruxelles.

Președintele Comisiei Europene a vorbit și despre problema legată de aderarea României la Spațiul Schengen, el fiind un susținător al țării noastre.

Am spus încă o dată doamnei prim-ministru că sunt convins că mecanismul de cooperare și verificare cu privire la Bulgaria și România ar trebui să fie ridicat, să fie terminat, înainte de finalul mandatului acestei comisii. Locul Romaniei, clar, este în spațiul Schengen, nu mai este niciun motiv să excludem România din aceste ambiții cetățenești care țin de Spațiul Schengen” - a spus Juncker.

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene nu a uitat de intenția puterii majoritare din Parlament de a modifica legile justiției. El s-a arătat îngrijorat de ”aplicarea strictă și severă a regulilor statului de drept”.

Lucrurile funcționează bine, totuși, câteodată putem avea impresia că anumite mijloace politice din România ar dori să-și ia niște libertăți în ceea ce privește aplicarea strictă și severă a regulilor statului de drept. Am vorbit cu doamna prim-ministru și am avut convingerea că va face tot ca sistemul judiciar să funcționeze. Sperăm că nu va fi spus la încercări”.

În schimb, Viorica Dăncilă a atras atenția că ”nu este normal” ca România să preia președinția Consiliului European, de la 1 ianuarie 2019, și în același timp să se afle sub incidența unei sancțiuni a Uniunii Europene, respectiv sub mecanismul de cooperare și verificare din domeniul justiției.

Sperăm ca tot sub președinția domnului Juncker să putem să vorbim despre intrarea în Schengen a României, România îndeplinește toate condițiile din punctul de vedere al Comisiei, și de asemenea să fie ridicat MCV-ul, pentru că nu este normal ca România să preia președinția cu o sancțiune.” - a spus premierul României la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă se află marţi şi miercuri la Bruxelles, în prima vizită externă în calitate de şef al Guvernului de la Bucureşti.

Ea s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Parlamentul European, Antonio Tajani, iar miercuri a avut o întrevedere cu preşedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO