Legislatia antiterorism din Romania, in curs de modificare. Ce reguli noi vor fi introduse in lege
Romania isi aduce la zi legislatia antiterorista, in contextul atacurilor tot mai dese si mai grave de pe continent.
Parlamentarii din Comisia de control a SRI vor sa modifice legea, astfel incat sa reflecte amenintarile actuale, pedepsele pentru teroristi, dar si felul in care Serviciul de Informatii le poate neutraliza. Iar amenintarile nu se refera numai la radicalismul islamic, ci si la atacurile cibernetice.
Comisia parlamentara de control al SRI vrea delimitarea exacta a atributiilor in situatiile exceptionale. Sa scrie, de exemplu negru pe alb, in lege, cine se ocupa direct de un colet suspect si cine-l dezamorseaza, in strada. Iar raspunsul va fi: SRI, in conditiile in care toate institutiile de forta au structuri antitero.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Apoi, legea combaterii terorismului trebuie adusa la zi pe masura ce si atacurile si amenintarile imbraca noi forme. Comisia vrea sa puna in lege ceea ce Parlamentul European a cerut Romaniei, ca membra UE: sa pedepseasca nu doar pe cel care ar pune o bomba, ci si pe cel care instiga la terorism. Legea romana sanctioneaza deja de un an propaganda jihadista pe net, racolarea unor adepti, preamarirea terorismului sau plecarea in Orient, in tabere jihadiste. Insa granita intre teribilism si terorism este, cateodata, subtire.
Cristian Diaconescu, analist de politica internationala: "Ar trebui sa nu ne fie rusine sa imprumutam know how de legislatie anti-tero de la statele europene, care au trecut prin asemenea atacuri, ca sa putem discerne intre un terorist real si un om cu probleme psihice, sa nu fie abuzuri."
Dincolo de terorism, lumea anului 2017 incepe sa realizeze cat de mare este pericolul razboiului cibernetic, al atacurilor in lumea IT, care pot pune in genunchi o economie. In conditiile in care toti privesc spre internet, ca fiind ultimul loc al libertatilor cetatenesti.
Frank Cilluffo, fost consilier securitate cibernetica al Casei Albe: "Am creat un sat global care nu are politist. Uite un exemplu: daca tragi cu arma in cinematograf e impotriva legii. Ei, ar trebui sa existe ceva similar si pe internet."
Ori, comisia parlamentara de la Bucuresti, doreste ca SRI sa indeplineasca rolul de institutie care asigura securitatea cibernetica a tarii, printr-o lege si nu doar prin mandat CSAT, ca pana acum.
Cristian Diaconescu, analist de politica internationala: "Ei au experienta necesara si parteneriate cu Occidentul ca sa poarte acest razboi tot mai complicat, in domeniul cibernetic."
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: "Un atac cibernetic poate activa articolul privind solidaritatea dintre membrii aliantei. Si suntem pe punctul sa stabilim spatiul virtual drept domeniu militar, alaturi de pamant, aer si mare."
Noile modificari ale legislatiei au fost depuse in Parlament si urmeaza sa fie dezbatute la toamna.