Legea privind implementarea reţelelor 5G în România a fost adoptată de Senat. În ce condiții va fi implementată
Proiectul de lege privind implementarea reţelelor 5G în România a fost adoptat în Senat cu 87 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” și o abținere.
Senatul este for decizional, astfel că legea va ajunge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Invocând nevoia de securitate, parlamentarii au adoptat o lege 5G restrictivă. Tehnologia va fi implementată doar de operatori care au echipamente şi programe softwear de la producători autorizaţi prin decizia premierului. În plus, este nevoie de avizul Consiliului Suprem de apărare a ţării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alina Gorghiu, senator PNL: "Se stabilesc măsuri legate de infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, măsuri care ridică riscurile şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale".
Producătorul de echipamente care poate obţine autorizaţie pe piaţa românească trebuie să aibă acţionariatul transparent. Nu trebuie să fie sub controlul unui guvern străin, să funcţioneze fără supraveghere în lipsa unui sistem juridic independent şi să nu aibă istoric de conduită neetică. Toate aceste condiţii sunt cumulative şi vizează excluderea de pe piaţă a companiilor din Asia.
Raul Trifan, senator USR: "Am ajuns la un proiect suficient de matur care urmăreşte facilitarea implementării tehnologie 5G şi protejarea intereselor strategice".
Firmele care folosesc tehnologii şi echipamente neautorizate sunt obligate să renunţe la ele în următorii 5 ani.
Susţinătorii acestei tehnologii consideră că oferă internet de 10 de ori mai rapid ca acum. La scară mică, oamenii de rând vor putea viziona mult mai uşor filme online. La scară mare, vor putea fi construite oraşe inteligente ori maşini autonome uşor de controlat.
Datorită tehnologiei 5G, sau a cincea generaţie, toată infrastructura pe cablu din oraşe ar putea dispărea. Legea va merge acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.