Legal în Capitală funcționează doar 16 servicii de ambulanță, dar pe internet găsești cu zecile


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 07 Noiembrie 2017 18:04
Categorie: Stiri actuale

Incidentul revoltător în urma căruia un om a murit sub ochii unei echipe private de urgență, dezvăluie cât de găunos și de incontrolabil poate fi un serviciu care se presupune că salvează vieți.

Controalele declanșate au depistat încă o firmă care transporta pacienți chit că nu are autorizație pentru acest lucru. Și exemplele pot continuă. Pe internet zeci de companii prestează astfel de servicii, deși au voie numai 16.

La un avizier aflat într-un spital din capitală, găsim cartea de vizită a unui domn care transporta pacienți cu ambulanța Sunăm să cerem lămuriri.

-Puteți să-mi dați factură?
-N-am cum, nu lucrez la o firmă.
-Păi și sunteți autorizat?
-Mașina am luat-o din Germania, are tot ce-i trebuie, am autorizație.

O persoană fizică nu are voie să opereze o ambulanță. Doar firmele pot pune în funcțiune un astfel de serviciu, iar pentru asta au nevoie de autorizări de la stat. Legal ar funcționa vreo 16 în București, însă pe internet găsești cu zecile. Care sunt cele acceptate încearcă acum să lămurească Departamentul pentru Situații de Urgență.

Inspectorii au început să controleze toate firmele. Sunt motivați de incidentul de acum trei zile, când un bărbat a murit după ce un echipaj al unei ambulanțe private a încercat să îl resusciteze făcând manevre incomplete. Așa, au descoperit că firma respectivă nu avea toate autorizațile luate. Iar la verificări suplimentare au găsit deja primele situații similare.

Pentru că au în îngrijire persoane vârstnice, reprezentanții unei firme s-au gândit că n-ar fi rău să cumpere și o ambulanță pentru transportul pacienților. Și au fixat tariful la 90 de lei cursa în București și 2 lei km în afară localității. Nu s-au gândit însă că au nevoie și de autorizație ca să efectueze o astfel de activitate.

Funcționarea fără autorizație este faptă penală pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. În acest caz, amenda a fost de 15.000 de lei.

Același incident de acum trei zile a adus în discuție o altă problemă. Echipajul ambulanței private purta o uniformă asemănătoare cu cea a celor de la serviciul public.

Din 2016 și până acum, Departamentul pentru Situații de Urgență a solicitat suspendarea activității pentru 10 firme care foloseau medicamente expirate, nu aveau personal suficient sau pretindeau că au dotări pe mașini, când de fapt n-aveau.

Cadavrul unei bătrâne, lăsat în faţa şcolii o oră fiindcă nu voia nimeni să-l preia
VIDEO PROTVPLUS.RO