Lectie despre eficienta. Cum ne fac concurenta chinezii, la noi in tara
Concurenta chinezeasca le da romanilor dureri de cap. Si nu ne referim aici la treninguri si papuci de plastic, ci la forta de munca.
La Baicoi, in Prahova, de exemplu, muncitorii romani tin pasul destul de greu cu colegii lor chinezi. Asiaticii aproape ca fac exces de zel, spun romanii. Sunt prea seriosi, vin la munca in zori de zi, se multumesc sa traiasca in corturi, chiar pe santier, si mananca modest:orez.
Pe un santier din Baicoi, lucreaza cot la cot si romani, si chinezi. Muncitorii cu ochii oblici au insa "un cusur": nu se plang niciodata, de nimic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In aceleasi conditii locuieste si investitorul chinez, cel care a pornit santierul: la cei 70 de ani ai lui putea sa iasa la pensie, mai ales ca avea ceva avere. S-a hotarat insa sa investeasca la Baicoi 15 milioane de euro. Sa ridice o fabrica de confectii si una de vata pentru imbracaminte, obtinuta din PET-uri.
Liu vrea sa-si exporte la un moment dat marfa in Europa, dar pana atunci trudeste cot la cot cu angajatii lui. In ciuda milioanelor din cont, doarme intr-o baraca, langa corturile muncitorilor chinezi adusi de el in Romania. Nu are nici televizor, nici radio sau laptop, iar singura mobila din incapere este un pat.
Anul viitor ar trebui sa fie gata cele doua fabrici, unde vor lucra 300 de oameni: si din Baicoi, si din China.