Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO
Procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi atenţionează Austria în legătură cu o propunere de modificare a Codului de procedură penală ce ar putea împiedica anchetele EPPO.
Ministerul Justiţiei de la Viena a propus la 14 iunie o modificare a Codului de procedură penală care reglementează confiscarea datelor şi a dispozitivelor de stocare a datelor, în urma unei hotărâri a Curţii Constituţionale austriece din 14 decembrie 2023, însă şefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, este îngrijorată că noile prevederi ar putea împiedica anchetele instituţiei sale în Austria, potrivit unui comunicat transmis vineri.
Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, anunţă că analizează noile dispoziţii legale pentru a vedea dacă nu cumva unele dintre propuneri ar putea intra în contradicţie cu Regulamentului EPPO şi ar putea avea un impact negativ asupra „independenţei, eficienţei şi oportunităţii investigaţiilor EPPO în Austria, precum şi asupra investigaţiilor transfrontaliere care implică Austria”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Principalul motiv de îngrijorare este că, în conformitate cu Regulamentul EPPO, procurorii delegaţi europeni trebuie să poată întreprinde ei înşişi măsuri de investigare sau să dea instrucţiuni autorităţilor naţionale competente. În cazul în care confiscarea şi analiza datelor şi a dispozitivelor de stocare a datelor devin prerogative ale poliţiei, acest lucru nu va mai fi valabil, se arată în comunicatul EPPO.
Kovesi: „Codul de procedură penală din Austria ar afecta întreaga zonă EPPO”
În conformitate cu Regulamentul EPPO, Austria trebuie să se asigure, pentru infracţiunile cu o pedeapsă maximă de cel puţin 4 ani de închisoare, că procurorii delegaţi europeni pot dispune ei înşişi percheziţii ale sistemelor informatice, precum şi să obţină prezentarea datelor informatice stocate în original sau în altă formă specificată sau să solicite aceste măsuri de investigare din partea instanţei, precizează comunicatul, potrivit News.ro.
„Procurorul-şef european ar dori să sublinieze încă o dată că, întrucât criminalitatea financiară gravă este transnaţională prin natura sa, activitatea procurorilor delegaţi europeni în Austria nu se limitează la cazurile pe care le aduc în faţa instanţelor din Austria. Activitatea lor este de o importanţă crucială pentru multe investigaţii conduse de EPPO din alte state membre”, punctează comunicatul, care reaminteşte că EPPO funcţionează ca un birou unic în 22 de state membre, care constituie "zona EPPO". Prin urmare, modificările propuse la Codul de procedură penală din Austria ar afecta întreaga zonă EPPO, subliniază Kovesi.
În acest context, procurorul-şef european salută decizia de a-i acorda suficient timp pentru a analiza proiectul de lege.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Sursa: News.ro
Etichete: Laura Codruta Kovesi, austria, codul de procedura penala,
Dată publicare:
29-06-2024 15:43