Kuleba, avertisment teribil: „Rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene” dacă nu primim sistemele Patriot
„Rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene” iar asta nu este o exagerare, spune ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, vorbind despe sprijinul antiaerian „insuficient” acordat de occidentali Ucrainei.
Cele câteva sisteme Patriot nu sunt suficiente pentru ca Ucraina să se apere de tirurile de rachete rusești, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un interviu pentru Reuters. Kuleba a spus că va ridica problema sistemelor de apărare antirachetă Patriot la fiecare din seria de întâlniri pe care le va avea cu omologii din NATO în următoarele două zile la Bruxelles.
„Partenerii ne-au pus la dispoziţie diferitele lor sisteme (de apărare aeriană), apreciem acest lucru, dar este pur şi simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului", a declarat Kuleba.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În ultimele săptămâni, Rusia a sporit atacurile asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii energetice, subliniind nevoia urgentă de protecţie a ţării.
El a spus că partenerii Ucrainei au la dispoziţie peste 100 de sisteme Patriot, dar că până acum nu au fost dispuşi să dea Kievului nici măcar cinci sau şapte - numărul despre care Kievul spune că este minimul necesar pentru a asigura o protecţie suplimentară semnificativă.
„Este o problemă atât de mare? Nu este fezabil să oferim Ucrainei minimul solicitat?" se întreabă Kuleba. (...)
„Haideţi, băieţi. Adică... asta ni se întâmplă în fiecare zi. Şi soluţia este acolo. Este doar o problemă de voinţă politică. Aşa că cineva trebuie să ia decizia", a punctat şeful diplomaţiei de la Kiev.
Ministrul de externe ucrainean susţine că un astfel de sprijin ar ajuta la înfrângerea Rusiei şi la prevenirea unui război mai mare în întreaga Europă.
„Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene, nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câştiga războiul împotriva Rusiei. Aşa că cel mai bun mod de a vă salva sistemele Patriot de la interceptarea rachetelor (deasupra ţărilor voastre) şi soldaţii voştri de la moarte este să le trimiteţi în Ucraina şi să le daţi soldaţilor ucraineni tot ce au nevoie", a argumentat Kuleba.
Un ajutor occidental de 20 de miliarde pe an ar fi un efort "gargantuesc"
Întrebat despre o propunere a şefului NATO, Jens Stoltenberg - despre care diplomaţii spun că include un plan pentru un fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina pe o perioadă de cinci ani - Kuleba a spus că salută sprijinul, dar acesta ar trebui să reprezinte fonduri noi şi nu să refolosească angajamente anterioare.
El a menţionat că NATO a avut dificultăţi în a strânge 500 de milioane de euro pentru un pachet de asistenţă cuprinzătoare pentru reformarea şi echiparea forţelor armate ucrainene, astfel că sporirea ajutorului până la 20 de miliarde pe an ar fi un efort "gargantuesc".
„Dacă această iniţiativă specială va deveni realitate, trebuie să ne asigurăm că aceasta va fi (o) nouă sută de miliarde", a subliniat Kuleba.
Rusia a lansat peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone şi 400 de rachete asupra Ucrainei numai în luna martie, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski. Kuleba a precizat că atacurile Rusiei din martie au implicat 94 de rachete balistice, care sunt mult mai rapide decât rachetele de croazieră, mai frecvent folosite, şi sunt mai greu de doborât.