Kovesi: "Mita in domeniul sanatatii, mai mare decat in altele". Ce spune despre dezincriminarea abuzului in serviciu
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi seara ca, de obicei, mita care se da in sanatate este mai mare decat cea practicata in alte domenii, iar faptele cel mai des intalnite pe acest segment sunt cele de abuz in serviciu.
"De obicei, mita care se da in domeniul sanatatii este un pic mai mare decat in alte domenii. Avem situatii in care cuantumul mitei ajunge si pana la 20% din valoarea contractului. Cel mai des intalnite fapte sunt cele de abuz in serviciu", a spus Kovesi, la o emisiune televizata, conform Agerpres.
In ultimii doi ani, peste 70 de persoane au fost deferite justitiei pentru achizitii in domeniul sanatatii, a precizat Kovesi, subliniind existenta unor tipologii si nevoia de masuri de prevenire a unor astfel de fapte de coruptie.
"Pentru DNA, combaterea coruptiei in sanatate a fost o prioritate in ultimii ani. (...) Din pacate, cetatenii sunt cei care platesc mita prin pretul medicamentelor, atunci cand se da mita pentru a se pune pe piata medicamente. Cetatenii sufera din cauza calitatii serviciilor in domeniul sanatatii atunci cand vorbim de coruptie in sanatate. (...) Noi am sesizat din dosarele noastre ca, in ultimii ani, cel putin in sanatate, sunt aceleasi tipologii de comitere a faptelor. (...) Nu arestand manager de spital, nu investigand fapte de coruptie, noi o sa rezolvam aceasta problema. (...) Este important sa fie luate masuri preventive pentru ca astfel de fapte sa nu se repete", a explicat sefa DNA.
In ceea ce priveste dosarul Hexi Pharma, Kovesi a aratat ca procurorii au reusit sa construiasca circuitele financiare ale banilor care "s-au plimbat prin mai multe tari din Europa".
"In mai putin de trei saptamani, colegii mei au reusit sa construiasca circuite financiare ale banilor care s-au plimbat prin mai multe tari din Europa, am reusit sa indisponibilizam conturi, am reusit sa punem sechestre pe mai mult de 23 de imobile, s-au facut invinuiri fata de persoane, fata de companie, este un dosar care isi urmeaza cursul", a declarat Laura Codruta Kovesi.
Kovesi: Dezincriminarea abuzului in serviciu ar anula recuperarea prejudiciilor, a caror valoare a fost in 2015 de 620 de milioane euro
Dezincriminarea abuzului in serviciu ar face imposibila recuperarea prejudiciilor produse prin savarsirea acestei infractiuni si a caror valoare s-a ridicat, anul trecut, la 620 de milioane de euro, a mai spus Laura Codruta Kovesi.
"Anul trecut, in rechizitoriile facute de DNA, valoarea prejudiciilor cauzate statului prin comiterea infractiunilor de abuz in serviciu a fost de 620 de milioane de euro. (...) Sunt bani care, de fapt, trebuie restituiti statului roman, dar daca aceasta infractiune va fi dezincriminata, statul roman isi ia adio de la cei 620 de milioane de euro, pentru ca nu-i mai poate recupera. Deci, in mod direct vor fi afectati cetatenii, prin faptul ca statul va pierde aceasta suma enorma de bani", a declarat Kovesi, la Digi 24.
Ea a mai spus ca, in prezent, peste 40% dintre dosarele investigate de procurorii anticoruptie se refera la infractiunea de abuz in serviciu.
"Astazi in DNA avem peste 7.200 de dosare. Peste 3.100 de dosare au ca obiect infractiuni de abuz in serviciu. Deci, 42% din activitatea DNA de astazi se bazeaza pe investigarea unor fapte de abuz in serviciu. Daca aceasta infractiune va fi dezincriminata, vom ajunge in situatia in care procurorii vor face mai mult o chestiune administrativa, de a inchide aceste dosare. Dar consecinta cea mai grava, din punctul meu de vedere, vine atunci cand vorbim de urmarea care se intampla in aceste situatii, si anume de prejudiciile care sunt create", a precizat sefa DNA.