Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles, pentru Consiliul European si summit-ul PPE: "Se va discuta despre Ucraina"

Ultima actualizare: 22-03-2015 07:09
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a pleacat la Bruxelles, unde va participa la lucrarile Consiliului European de Primavara si la summit-ul PPE.

Inainte de a pleca, seful statului a sustinut o declaratie de presa la Aeroportul "Henri Coanda": "Va fi dezbatuta situatia din Ucraina, cu accent pe acordul de la Minsk." - a spus presedintele Romaniei.

De asemenea, Iohannis a declarat ca Romania sustine crearea Uniunii energetice, care va aduce avantaje importante pentru toate statele membre ale UE: ”Prioritatile care trebuie avute in vedere sunt crearea pietei interne in domeniul energiei, valorificarea mai eficienta a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor si rutelor de energie, dezvoltarea infrastructurii care sa permita o mai buna conectare intre statele membre ale UE”, a spus seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat ca, in cadrul discutiilor legate de semestrul european, la Bruxelles va avea loc un schimb de opinii cu privire la situatia si perspectivele economice ale Uniunii Europene, urmand a se conveni asupra ”liniilor directoare integrate: ”Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind incheierea Parteneriatului transatlantic intre UE si SUA. Romania sustine finalizarea cu succes a negocierilor, cat mai curand posibil”, a aratat seful statului.

Relatiile externe vor fi un alt subiect pe agenda Consiliului European de primavara, Klaus Iohannis afirmand ca vor fi dezbateri, in perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai a acestui an. ”In opinia noastra, viitorul Summit trebuie sa fie un moment important pentru consolidarea relatiei UE cu statele partenere, in special cu cele care au avansat in procesul de apropiere de Uniunea Europeana, Ucraina, Republica Moldova si Georgia”, a precizat presedintele Romaniei.

Iohannis a mai aratat ca se va discuta si situatia din Ucraina, cu accent pe modul in care Acordul Minsk 2 este implementat, urmand a fi analizata si relatia Uniunii Europene cu Federatia Rusa.

Potrivit programului, seful statului urmeaza sa participe, joi, de la ora 14.15 (ora Romaniei), la Academia Regala a Belgiei, la Summit-ul Partidului Popular European, iar de la ora 17.00 (ora Romaniei), la sediul Consiliului European, la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European.

La ora 17.45 urmeaza sa inceapa prima sesiune de lucru a Consiliului European, iar de la ora 20.00 este prevazut dineul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene. Vineri, presedintele Iohannis va participa, de la ora 11.00 (ora Romaniei), la a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Pe agenda Consiliului European de Primavara figureaza discutii privind Uniunea Energetica, cu accent pe intarirea securitatii energetice, aprofundarea Pietei Interne a energiei si continuarea eforturilor in privinta energiilor regenerabile si a eficientei energetice.

Sefii de stat si de guvern vor aborda situatia economica si Semestrul European 2015 si vor face recomandari statelor membre in vederea pregatirii reformelor nationale si programelor de convergenta. Totodata, pe agenda se afla si stadiul negocierilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comert si investitii (TTIP), dar si pregatirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din perioada 21-22 mai.

In ceea ce priveste relatiile externe, pe agenda Consiliului European se afla relatiile cu Rusia, situatia din Ucraina, in special implementarea Acordului de la Minsk, si situatia dificila din Libia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO