Klaus Iohannis: "Romania si Croatia ar avea de castigat in urma integrarii europene a Balcanilor de Vest"

Klaus Iohannis vizita in Croatia - Agerpres

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca Romania si Croatia ar avea de castigat pe multe planuri in urma integrarii in Uniunea Europeana a tarilor din Balcanii de Vest, transmite Agerpres.

"Relatiile bilaterale dintre tarile noastre s-au dezvoltat constant si bine in ultimii ani, in special dupa aderarea la UE. intre Romania si Croatia exista punti de legatura pe care trebuie sa le valorificam pentru statele noastre si pentru cetatenii nostri. Ne leaga apartenenta la UE, NATO, sud-estul Europei si regiunea Dunarii si interesul nostru pentru consolidarea perspectivei europene a statelor din regiunea Balcanilor de Vest. (...) Cred ca atat Romania, cat si Croatia ar avea de castigat pe multe planuri de la dezvoltarea economica la stabilitatea regionala in urma integrarii europene a Balcanilor de Vest", a spus Iohannis, dupa intrevederea cu omologul sau croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

El a subliniat ca "o regiune sigura si prospera este in beneficiul tuturor".

Seful statului a aratat ca a discutat cu presedintele Croatiei despre situatia economica din cele doua tari, fiind trecute in revista posibilitatile si solutiile de cooperare, rolul de punte de legatura al minoritatilor din cele doua tari pentru care s-a convenit continuarea cooperarii in domeniul educatiei, colaborarea in UE si evolutiile din vecinatatea estica, respectiv Ucraina si Republica Moldova.

Croatia, interesata de proiectele Romaniei in domeniul renovarii hidrocentralelor, IT si tehnologii moderne

Citește și
cover Iohannis declaratii la Otopeni zambeste
Iohannis, despre prezenta premierului Ponta la Baku, in apropierea lui Putin. "Am aflat din surse, dupa ce a plecat"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

La randul sau, presedintele Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, a declarat luni ca tara sa isi doreste ca relatiile economice cu Romania sa ajunga la nivelul relatiilor politice, punctand ca este interesata de proiecte care vizeaza transportul, renovarea hidrocentralelor, domeniul IT si tehnologiile moderne.

"As dori ca relatiile economice sa ajunga la nivelul relatiilor politice. (...) Este importanta legatura de transport dintre Romania si Croatia, Zagreb si Bucuresti si in ceea ce priveste regiunea Dunarii consideram ca Croatia nu a folosit tot potentialul care exista pentru a folosi pana la capat culoarul dunarean", a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

Ea a subliniat ca una dintre prioritatile sale vizeaza legatura dintre Marea Baltica si Marea Adriatica si colaborarea din Europa Centrala.

"Ne uitam si la zona dinspre Marea Neagra. Ne uitam la Dunare nu doar ca un fel de coridor, ci si spatiul care ne va ajuta sa dezvoltam colaborarea pe mai multe domenii, de la infrastructura la transport, inclusiv impartasirea de informatii legat de calitatea de membru in UE", a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

Ea a precizat ca isi doreste intarirea colaborarii trilaterale intre Romania, Croatia si Ungaria.

In ceea ce priveste colaborarea in domeniul energetic, presedintele croat a subliniat ca Romania este una dintre tarile care a facut multe in ceea ce priveste independenta energetica, aratand ca unul dintre obiectivele Croatiei vizeaza ca terminalul de pe insula Krk sa devina unul dintre cele mai importante.

"Energetic, Croatia este interesata de toate proiectele Romaniei, printre altele si de proiecte de renovare a hidrocentralelor, dar si IT si tehnologii moderne", a spus presedintele croat.

Kolinda Grabar-Kitarovic a mai spus ca Romania si Croatia au probleme similare in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si pentru un sistem juridic cat mai puternic, siguranta sociala, reforma sistemului de sanatate, a sistemului de pensii si a sistemului de educatie.

Presedintele Croatiei a subliniat ca discutiile cu omologul sau roman au vizat si demografia si pastrarea tinerilor in cele doua tari. De asemenea, discutiile au vizat experienta Romaniei in UE, colaborarea in cadrul Uniunii, amenintarile la adresa societatii moderne si chestiunea minoritatilor din cele doua tari.

"Comunitatea romana si minoritatea croata din Romania au o pozitie foarte buna si sunt reprezentate in Parlament. (...) Este o punte de legatura intre tarile noastre si pe mai departe putem discuta pentru ca minoritatile sa-si poata pastra traditiile, limba si toate bogatiile lor", a afirmat presedintele Croatiei.

Ea a aratat ca presedintele Iohannis sustine initiativa Croatiei de a discuta in Consiliul UE extinderea Uniunii in regiunea Balcanilor de Vest.

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza luni si marti o vizita oficiala in Croatia. Luni, el s-a intalnit cu prim-ministrul Republicii Croatia, Zoran Milanovic, si omologul sau croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

In a doua zi a vizitei, marti, presedintele Klaus Iohannis va participa la Zagreb, la Cimitirul Mirogoj, la ceremonia depunerii unei coroane de flori la monumentul memorial "Vocea victimelor croate - Zidul durerii". Totodata, seful statului roman se va intalni, la sediul Saborului (Parlamentului), cu presedintele acestui for, Josip Leko.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: "Suntem intr-o faza fierbinte privind lupta anticoruptie". Ce spune despre cazul lui Victor Ponta

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca Romania se afla ''intr-o faza fierbinte'' in ceea ce priveste lupta anticoruptie si spera ca rezultatul va influenta in sens pozitiv aderarea la Schengen.

Iohannis, despre prezenta premierului Ponta la Baku, in apropierea lui Putin.
Iohannis, despre prezenta premierului Ponta la Baku, in apropierea lui Putin. "Am aflat din surse, dupa ce a plecat"

Inaintea vizitei oficiale in Croatia, presedintele Romaniei a facut cateva declaratii pe aeroportul Otopeni legat de prim-ministru, dar si de motiunea de cenzura initiata de partidul pe care l-a condus.

Klaus Iohannis a ajuns in Croatia. Oficialii pe care ii va intalni presedintele roman
Klaus Iohannis a ajuns in Croatia. Oficialii pe care ii va intalni presedintele roman

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns luni in Croatia, unde efectueaza o vizita oficiala de doua zile si are intalniri cu mai multi oficiali croati.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.