Iohannis: ”Din martie începem vaccinarea populației generale. Vom primi 100.000 de doze pe săptămână”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că după Crăciun va începe campania de vaccinare anti-COVID, menţionând că personalul medical va fi prima categorie care va fi imunizată, iar în lunile martie, aprilie şi mai - populaţia generală.
"Totul este organizat, nu teoretic, practic. Lucrurile vor funcţiona şi, imediat după Crăciun, vom intra direct în campania de vaccinare", a declarat şeful statului, după ce a vizitat Centrul naţional de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".
El a arătat că prima tranşă de vaccinuri, de 10.000 de doze, va ajunge în România după Crăciun, fiind o tranşă simbolică, urmând ca din ianuarie să fie primite tranşe mai mari, de cel puţin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult.
"În prima etapă va fi vaccinat tot personalul medical, în a doua etapă va fi vaccinat personalul esenţial şi noi credem că în martie - aprilie - mai este faza când va fi vaccinată populaţia generală", a subliniat preşedintele.
Klaus Iohannis a reiterat că vaccinarea este voluntară şi că toate vaccinurile sunt sigure.
"Nu este nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura cale de a scăpa de pandemie. Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune. Toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene, toate sunt eficiente, adică îşi fac efectul, toate sunt sigure şi în acest fel vom putea, dacă ne mobilizăm şi mergem la vaccinare, până în vară probabil să scăpăm de această pandemie", a spus el.
Preşedintele a evidenţiat necesitatea respectării restricţiilor în vigoare.
El a arătat că la Institutul "Cantacuzino" unde este organizat Centrul naţional de stocare a vaccinurilor anti-COVID totul este organizat "ca la carte".
"Aici, la "Cantacuzino", s-a creat un centru special. Toate dozele de vaccin vor veni iniţial aici şi de aici vor fi distribuite în ţară. Este impresionant ce s-a realizat de la ultima vizită pe care am făcut-o împreună aici. S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă, s-a realizat un flux pentru vaccin, pentru personal, totul ca la carte. Acest container este o mostră, dar care poate fi replicată rapid de centrul de vaccinare şi care poate fi folosită în zonele unde nu există altă posibilitate. Maşinile care duc cutiile cu vaccin le vedeţi aici", a spus Iohannis.
Alături de şeful statului s-au aflat, vineri, la Institutul "Cantacuzino", premierul interimar Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, precum şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.
Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în etape, respectând grupele populaţionale. Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, iar pentru etapele II şi III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through. În România, vaccinarea este gratuită şi voluntară.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: klaus iohannis, vaccin, romania, vaccinare, vaccin covid-19, doze, cantacuzino,
Dată publicare:
18-12-2020 11:15