Jumătate dintre pădurari nu au arme, uniforme ori mașini să combată furturile de lemn. Ce cer sindicaliștii
Sindicaliștii din silvicultură cer urgent arme pentru pădurari, care sunt la cheremul hoților de lemne. În ultimele luni, șase pădurari au fost bătuți. Din 7.000 de silvicultori, jumătate nu au dotările necesare, susțin sindicaliștii.
Pădurarii au nevoie nu numai de arme de foc, ci și de uniformă de serviciu, mijloace de apărare şi de intervenţie, mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare. Adică nu au cum să se apere, cu ce să se îmbrace și nici mașini, astfel că sunt copleșiți de răufăctori, atrag atenția reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, citați de Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenţia domnului Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în vederea modificării şi completării Codului penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mult mai aspre", se arată în comunicatul sindicaliştilor din silvicultură.
Trei pădurari au fost atacați în urmă cu două săptămâni, în judeţele Bacău, Hunedoara şi Vâlcea, iar în urmă cu o lună alţi trei silvicultori au fost agresaţi.
„Aceste noi cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc). Federaţia Sindicatelor Silva a atras atenţia încă din anul 2019, în nenumărate rânduri, că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii şi face faţă cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor absolut necesare în cadrul acţiunilor pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie precum şi mijloace de transport adecvate)", se precizează în comunicatul sindicatului.
Federaţia Silva arată că jumătate dintre cei peste 7.000 de silvicultori (pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român), care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier, nu sunt dotaţi în prezent cu armament de serviciu.
Sursa: Pro TV
Etichete: arme, sindicalisti, hoti de lemne, padurari, silvicultori,
Dată publicare:
01-04-2021 14:57